Boerenmarkt met innovaties in grensgebied

Zaterdag, zondag en maandag vindt op Waaienberg/Weyenberg de jaarlijkse boerenkermis plaats. De wijken Waaienberg en Weyenberg bevinden zich op Opwijks en Merchtems grondgebied. Het bestuur van de plaatselijke vriendenkring “Wayenberg” bestaat uit leden van beide buurgemeenten.

De wijken Waaienberg en Weyenberg behoren sinds 1895 tot een en de zelfde Sint-Jozefsparochie in Droeshout. De wijk Weyenberg is een soort enclave in Opwijk. Dat is het gevolg van vroegere grensgeschillen tussen het hertogdom Brabant, waartoe Merchtem behoorde, en het Graafschap Vlaanderen, waartoe Opwijk behoorde.

De benaming “Wayenberg”, die beide wijken omvat, is een samengevoegd woord en dus fictief. De organisatie van deze traditionele boerenkermis ten huize van stichter/voorzitter/paardenmenner Michel Esselens, omvat een aantal terugkomende activiteiten zoals een paardenmarathon, trek- en behendigheidsproeven met werkpaarden, een boerenbike (op een terreinfiets-parcours in de brede regio), amusement met het unieke pijporgel “De Cap” geleverd vanuit Nederland, de kinderjaarmarkt op maandag , maar ook nieuwigheden zoals optredens van de Missouri Victorian Dancers in een Victoriaanse dansstijl met klederdracht uit midden de negentiende eeuw, van een groep van zes vlegeldorsers uit Lier en een tentoonstelling over de eerste wereldoorlog met een militaire drinkwatertransport.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk