Groen niet meer in kartel met Inzet

Bij ¬†de komende gemeenteraadsverkiezingen komt Groen, zoals kon worden verwacht, niet meer samen op met de progressieve lijst van Inzet. Het kartel behaalde in 2012 14,27 procent van de stemmen, maar op het einde van de rit waren alle mandaten voor Inzet. “Of we met een volledige lijst naar de kiezer gaan, weten we nog niet. We hebben ook nog geen lijsttrekker”
Secretaris Bert De Wel reageert daarmee op een krantenartikel, waarin Patrick Gillis zijn ongenoegen uit over de vroegere kartelpartner van Groen en hij laat optekenen dat hij bijna zeker lijsttrekker wordt van Groen in Opwijk, maar dat dit intern nog moet besproken worden.”
“Het klopt dat wij apart naar de verkiezingen trekken”, klinkt het bij secretaris van Groen Bert De Wel. “Wij zijn ervan overtuigd dat er in Opwijk nood is aan een ecologisch en sociaal alternatief.
“Patrick Gillis is lid van onze groep, maar niet onze woordvoerder. Hij is een sympathiek en enthousiast persoon, maar hij sprak voor zijn beurt en zal de lijst niet trekken. Voorts bepalen wij onze strategie in groep. Wij verwijzen voorts niet naar andere partijen. Onze samenleving wordt er niet beter op als politici mekaar van alles gaan verwijten.
“Momenteel hebben we geen voorzitter. Ik ben de secretaris en als je wil ook interim-voorzitter. Wij houden niet zo van die klassieke titels.”
Over de lijstvorming, al dan niet volledig, wil Bert De Wel alleen kwijt dat men daar bij Groen-Opwijk nog niet aan toe is. “Eerst stellen wij ons inhoudelijk programma op. We laten ons niet opjagen. Als kleine partij gaat het bij ons allemaal wat trager.”
“Ik gaf mijn persoonlijke mening en sprak niet uit naam van de partij”, bevestigt Patrick Gillis. Hij is eerste opvolger op de lijst Inzet-Groen. “We zijn aan de lijstvorming bezig. Er zijn heel goede kandidaten bijgekomen. Ik denk wel dat we aan een volledige lijst zullen geraken. In 2006 hadden we een volledige lijst, maar door het op de valreep afhaken van iemand die van zijn werkgever niet mocht opkomen, moesten we het toen met 18 mensen doen.”
In 2012 stonden maar vijf groenen op de kartellijst.” Het is de vierde keer dat Bert De Wel √©n Patrick Gillis samen voor de Groenen opkomen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk