Egelprijs voor Nosta van Nijdrop

Nosta, het nieuwe muziekcentrum van Nijdrop, heeft de jaarlijkse Egelprijs van Joop, de jongerenafdeling van CD&V Opwijk-Mazenzele, gewonnen. Die prijs wordt elk jaar op de Nieuwjaarsreceptie van de CD&V uitgereikt.

Toen jeugdhuis Nijdrop in 2016 van hogerhand vernam dat zijn concerten niet meer zouden betoelaagd worden en van 213.000 euro per jaar investering zou terugvallen tot helemaal niets, bleef het jeugdcentrum/muziekcentrum na deze opdoffer niet lang bij de pakken zitten.

De concerten werden ondergebracht in “Nosta”, een nieuwe vzw die op haar beurt subsidies vroeg en een goed onderbouwd dossier kon voorleggen. Ze sleepten vorig jaar een projectsubsidie in de wacht van 184.000 euro. Sindsdien is Nosta een nieuw begrip geworden voor Opwijk en de brede omgeving.

Coördinator Mike Heyvaert: “De kernwaarden van meer dan 45 jaar ervaring werden behouden, maar er is nu meer ruimte voor experiment en de programmatie werd bijgestuurd. Nosta gaat voor een breed en gevarieerd aanbod voor verschillende doelgroepen.

“In ‘De Strip’ kunnen muzikanten in alle comfort vergaderen, maar je kan er ook terecht voor luistersessies, screenings, workshops, lezingen en andere vormen van creativiteit. Artiesten en bands die behoefte hebben aan een vaste repetitieruimte kunnen zich uitleven in het repetitielokaal.”

Joop-voorzitter Natalie De Coninck besluit: “vzw Nosta heeft Opwijk opnieuw op de kaart gezet. De plaatselijke jeugd heeft de weg naar het muziekcentrum teruggevonden. Dat juichen we toe. Dat we de prijs toekennen aan een instelling die straks 50 jaar bestaat, speelt natuurlijk ook mee.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk