Peizegems bier met Opwijkse hop

De Peizegemse brouwerij De Block en de Opwijkse ‘Vrienden van de Hop’ sloegen de handen in elkaar voor het brouwen van een speciaal ‘Kastaar-bier’. “Zo willen we bijdragen tot de vernieuwing en de instandhouding van de hopcultuur.”

Paul Saerens (63) brouwde 140 hectoliter van zijn Kastaar Special Edition. “Ofwel 1.900 bakken bier”, vertelt hij.

“Ik verwacht dat die vlot van de hand zullen gaan.  We willen meewerken aan de vernieuwing en de instandhouding van onze hopcultuur. Zelf hebben we tot 1973 meegewerkt in een eigen hopaanplant.”

Het laatste hoppeveld in Opwijk verdween in 1994. Sinds 2011 is een revival aan de gang. Met Europees, Vlaams en provinciaal geld (voor een totaal van 30.000 euro) werd op de Molenkouter in Opwijk een 90 are groot hopveld aangelegd. Patrick De Smedt: “De eerste vijf jaar mochten we onze oogst niet commercialiseren. De hele opbrengst verdween jammer genoeg in de containers of diende als decoratie.”

Dat is inmiddels veranderd. Een paar jaar geleden gingen 360 flessen van een eigen bier over de toonbank, vorig jaar volgden 800 flessen van het (H)Opwijk- bier, gebrouwen met natte hop. Deze keer werd 40 kilo eigen hop, op traditionele manier geplukt en gedroogd, gebruikt voor het Kastaar-bier.

Het Merchtems/Opwijks bier herkent men aan het Kastaar-etiket met de vermelding dat het blonde bier van 5,5° gebrouwen werd met de historische ‘Nugget-hop’ uit de streek van Opwijk-Asse-Aalst.


Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk