Het gaat verbazend goed vooruit met de nieuwe feestzaal

Mazenzele moest het zes jaar doen zonder feestzaal, maar vrijdag is de symbolische eerste steen gelegd van een zaal die drie keer groter wordt dan de vorige. Die moest worden afgebroken wegens instortingsgevaar. De ruwbouw van de nieuwe zaal is eind dit jaar klaar.

Eind de jaren vijftig vond toenmalig pastoor Walter Van Acker van Mazenzele dat de kleine, toen nog zelfstandige gemeente nood had aan een parochiezaal. Die bouwde hij samen met de parochianen met het geld dat tijdens de eucharistievieringen werd opgehaald.

De zaal bleek een groot succes. Elke week vonden er familiefeesten plaats. “Een halve eeuw lang was zaal Houtekeet het kloppend hart van het sociaal leven van het dorp”, zegt schepen Jan Couck (N-VA), die zelf in de voormalige pastoriewoning naast de zaal woont.

“Alle Mazelse gezinnen vierden er hun communies, verjaardagen en huwelijken. De plaatselijke verenigingen hielden er hun activiteiten, hun teerfeesten en eetfestijnen. Met de sluiting van de zaal bleek hoe vitaal de parochiezaal was.”

“Er werden met de plaatselijke cafébaas betere huurprijzen voor het huren van zijn zaaltje afgesproken en de voormalige bibliotheek in het voormalig gemeentehuis werd omgevormd tot een gezellige ruimte”, vertelt Couck nog.

“Toch zagen we met lede ogen aan dat sommigen voor hun activiteiten naar Droeshout trokken.”

“De zaal en de grond waar Houtekeet op stond, was eigendom van de kerkfabriek, maar die had de financiële middelen niet om te bouwen. Eerst waren er plannen voor een erfpachtovereenkomst, maar uiteindelijk werd daarvan afgezien en kocht de gemeente de grond van de kerkfabriek. Er werd nog extra grond aangekocht voor het aanleggen van een parking met honderd plaatsen.”

De gemeente gaf voor feestzaal en parking in totaal 2.218.775 euro uit.

De ruwbouw zal klaar zijn tegen het einde van het jaar, want de werken gaan verbazend goed vooruit. De oplevering is gepland voor midden juni, tenminste als het winterweer niet te veel roet in het eten gooit. “Het ziet en naar uit dat we de nieuwe zaal eind augustus of begin september volgend jaar mogen openen”, stelt de schepen.

Ontwerpers: architectenbureau Van Caelenberg. Uitvoerders: aannemer Serck uit Melle.

 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk