Zeven dode merels in tuin van Willy Vermeiren

Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt vrezen een uitbraak van het usutu-virus bij merels. Vooral Limburg en Antwerpen zijn de kwetsbare gebieden, maar ook in Opwijk duikt het virus op. Getuige Willy Vermeiren (77), die er het hart van in is.
Willy Vermeiren, een notoir vogelliefhebber die in een groene zone woont in het Perreveld, vond zeven dode merels in zijn tuin, die vaak krioelt van de vogels. Vermeiren geeft ze sinds jaar en dag te eten. Maar voor een paar dagen sloeg het noodlot toe. Hij trof zeven dode merels aan in zijn tuin. “Ik verbrandde ze meteen om het virus in te dijken. Eén vrouwtje heb ik bewaard in de vriezer van mijn koelkast. Ze kwam elke dag uit mijn hand eten. Het mannetje vertrouwde het niet en bekeek het dagelijks tafereeltje van op een afstand”, vertelt hij.
“Maar plots was het haar eetlust kwijt, het dier vermagerde en stond bol. Ik haastte mij naar dierenartsen, maar ze waren met vakantie. Mijn geliefkoosde merel is buiten op zijn etensplaats gestorven. In de tuin vond ik nog zeven levenloze merels. Ze zijn niet vergiftigd, daar ben ik zeker van. Ik ga de dode dieren zo spoedig mogelijk laten ontleden.”
“Ik ontdekte nog iets vreemds”, zo vervolgt hij. “De Europese zanglijsters komen sinds kort niet meer in mijn tuin. Allicht zijn ze ook getroffen door het virus, maar ze hebben waarschijnlijk nog het Dokkenebos kunnen bereiken om daar te sterven.”
“Mijn merels vlogen hier binnen en buiten. In de winter geef ik ze appels, die ik speciaal voor hen ga kopen. Dan landen ze hier met massa’s in de tuin.”
Vorig jaar brak voor het eerst het usutu-virus uit in België. Het waaide over vanuit Duitsland. Nu vrezen Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt voor een nieuwe uitbraak. “Het usutu-virus wordt door steekmuggen doorgegeven. Het muggenseizoen is met de recente regen pas nu echt losgebarsten. Het treft merels, uilen en lijsters. Beide instanties vragen om zieke of dode vogels binnen te brengen in een van de vogelopvangcentra. Men kan ze ook melden via waarnemingen.be.
Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk