Overlast door Brusselse jongeren op spoorlijn 60

Brusselse jongeren die in Opwijk naar school gaan, komen tijdens het weekeinde terug naar Opwijk om uit te gaan. Ze veroorzaken overlast in de treinen en op de perrons. Federaal parlementslid Inez De Coninck (N-VA) kaartte het probleem aan bij minister van mobiliteit Bellot (MR). “Ik ben het beu dat boefjes uit Brussel de Opwijkse pendelaars lastigvallen.”
Het probleem is niet nieuw. In januari 2016 kreeg de veiligheidsdienst van de NMBS melding van overlast op lijn 60, de spoorlijn tussen Brussel en Opwijk. “Het waren in eerste instantie jongeren uit Brussel die naar school gaan in Opwijk”, zegt Inez De Coninck. “Er werden maatregelen genomen en de jongste maanden kwamen nog weinig meldingen binnen.”
Toch zijn niet alle problemen van de baan. Vandaag zijn het de jongeren die de trein nemen om tijdens het weekend in Opwijk uit te gaan die de overlast veroorzaken. De jongeren veroorzaken zowel hinder in de treinen als op de perrons.
Noodgedwongen werd een samenwerkingsverband opgestart tussen de veiligheidsdiensten van NMBS en de politiezone AMOW. “Speciale controleteams en gecoördineerde acties van de lokale politie worden ingezet om in het weekend de amokmakers in te tomen.
Ook Securail, de veiligheidsdienst van NMBS, is geregeld in Opwijk. Dat jongeren van ver buiten Opwijk bij ons willen uitgaan, is fantastisch. Maar ze moeten zich gedragen”, besluit Inez De Coninck.
Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk