"Zorgvereniging leidt niet tot verhoging dagprijs"

CD&V vreest dat de dagprijzen in de Oase opnieuw gaan verhogen. Daarom stemde de oppositiepartij in de OCMW-raad tegen de oprichting van een zorgvereniging.

“Aanvankelijk was Opwijk betrokken bij gesprekken om een zorgbedrijf op te richten in samenwerking met naburige gemeenten”, zegt Jeroen Eenens, CD&V-lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

“Maar Opwijk verliet de onderhandelingen omdat die te traag verliepen. Door all√©√©n met een zorgbedrijf te beginnen gaat het argument van schaalvergroting verloren.”

Eenens vreest dat er te veel kosten zullen moeten worden gemaakt om de plaatselijke Openbare Ouderenzorg af te splitsen van het huidige OCMW. “Er wordt te veel op het aspect van besparingen gefocust op kap van onze ouderen met alweer een verhoging van de dagprijzen.”

“Dat laatste is totaal uitgesloten”, repliceert OCMW-voorzitter Patrick De Smedt (N-VA). “Aan de oprichting van de zorgvereniging die donderdag door de OCMW-raad is goedgekeurd en op 23 mei aan de gemeenteraad zal voorgelegd worden, is veel overleg voorafgegaan. Bij het Zorgbedrijf West-Brabant zijn uiteindelijk 13 gemeenten aangesloten. Om pakweg een nota te laten goedkeuren, heb je bijna een jaar nodig. Het financieel plan dat wij hebben opgemaakt voorziet 1.300.000 euro om het jaarlijks te kort van het woonzorgcentrum aan te zuiveren en 700.000 euro voor sociale zaken.”

“De oprichtingskosten zijn √©√©nmalig. Een of twee mensen van de financi√ęle dienst en van de personeelsdienst gaan samenzitten in het rustoord, waar een kinelokaal daartoe zal worden omgebouwd. Dat er een nieuwe server zou moeten komen, klopt niet. De dubbele zitpenningen waarvan sprake zijn maar voor √©√©n jaar. Vanaf 1 januari vallen die weg, want dan bestaat er geen OCMW-raad meer.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk