Gaan Opwijk en Lebbeke fuseren?

Om de x-aantal jaren ontmoeten de colleges van Burgemeester en Schepenen van Lebbeke en Opwijk elkaar ofwel in Opwijk, ofwel in Lebbeke om van gedachten te wisselen over gemeenschappelijke onderwerpen. Morgen, dinsdag trekt het schepencollege van Opwijk naar de collega’s in Lebbeke. Op de agenda staat onder meer een verkennend gesprek over een mogelijke fusie tussen Opwijk en de Oost-Vlaamse gemeente.

“Gemeentefusies zijn ook mogelijk over de provinciegrenzen heen”, zeggen de burgemeester François Saeys (Lebbeke) en Albert Beerens (Opwijk). Volgens de burgemeester van Lebbeke kampen beide gemeenten niet zelden met de zelfde problemen, zoals de wateroverlast.

“Dat klopt” zegt Beerens. “Wateroverlast en bij voorbeeld ook cultuur. Een mogelijkheid tot een fusie verrast ons wel een beetje. Een fusie van Lebbeke met Buggenhout ligt voor mij meer voor de hand. Ik ben benieuwd om de argumenten te horen die ons eventueel over de streep zouden kunnen trekken.”

“Zelf hebben we er als college nog niet over gesproken en er zeker nog geen standpunt over genomen, maar als er mogelijkheden zouden zijn, is een fusie met Asse of Merchtem meer aangewezen voor ons. Met een voorkeur voor Merchtem.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk