Opwijk wil hartveilige gemeente worden

Momenteel zijn er al drie AED-toestellen in openbare gebouwen in Opwijk aanwezig. Een AED-toestel wordt gebruikt om snel en accuraat te kunnen ingrijpen bij een hartstilstand. De drie toestellen bevinden zich in het Hof Ten Hemelrijk, de gemeentelijke sporthal en de zorgcampus van het OCMW.

Elk jaar zal er één toestel bijkomen (kostprijs zo rond e 2.500 euro, regenbestendige kast, onderhoud en verzekering inbegrepen). De toestellen komen in de buurt van de kerken van Mazenzele, Nijverseel en Droeshout. Mazenzele komt eerst aan de beurt.

Om ‘hartveilige gemeente’ te worden moet Opwijk voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet de gemeente zorgen voor voldoende opleiding en die mogelijkheid ook kenbaar maken aan de bevolking. Per gemeentelijke werkplek moet er minstens één opgeleide persoon zijn.

Opleiding ‘reanimatie en gebruik van een AED-toestel’ is er op woensdag 12 augustus en woensdag 16 september, telkens om 10 uur en om 19 uur in het Hof Ten Hemelrijk. Meer info: Sociaal Huis De Wegwijzer (0800 113 41) of het Rode Kruis (015/44.34.80 of www.hartveilig.rodekruis.be).