Mazenzele is Dorp in de Kijker

Een heel jaar lang zetten de Landelijke Gilden in elke provincie een dorp in de kijker. Voor Vlaams-Brabant is dat Mazenzele. Dat voor Mazenzele werd gekozen is geen toeval: de Landelijke Gilde bestaat er al 110 jaar. De belangrijkste activiteit is het grote dorpsfeest op 8 augustus maar in het weekend van 8 maart kan je al genieten van een openingsmoment en van een tentoonstelling over Mazenzele in de Sint-Pieterskerk.

Mazenzele GildeTot 1977 was Mazenzele een zelfstandige gemeente, gekend voor zijn vele kersenboomgaarden. Momenteel wonen in ‘Mazel’ zo’n 1.400 inwoners. Dat wil zeggen dat 1 op 10 Opwijkenaren in Mazenzele woont. De dorpsnaam van Mazenzele is van Frankische oorsprong en betekent ‘Groot huis van Maxen’. Mazenzele heeft bovendien een uitgesproken kenmerk van een dorp dat in de Frankische periode (4de-5de eeuw) is ontstaan: zijn grote dries (driehoekig plein) die eigendom is van de Sint-Pietersgilde, Mazenzele’s grootste trots. Het oudste gebouw van Mazenzele is de beschermde Sint-Pieterskerk, daterend uit de 13de eeuw.

Hoe ziet het programma van Mazenzele Dorp in de Kijker er verder uit? Op 25 april wordt het centrum van Mazenzele verlicht met duizenden theelichtjes. De gilde organiseert op 14 juni een grote rommelmarkt op de dries. Van 30 juli tot 3 oktober kan je er verdwalen in een maïsdoolhof. Daarnaast is er op 2 augustus een wandelzoektocht en als afsluiter op 3 oktober een Maïsfuif, met muziekgroepjes van eigen bodem, vuur, verlichting en kraampjes.

Foto: Gildebroeders op den Dries