Te Vlaams! Te Belgisch!

Het zal wel nooit goed zijn. Het opsmukken van een aantal graven ter gelegenheid van 11 november lokt kritiek uit vanuit diverse hoeken.

Zo heeft de HOM (Heemkring Opwijk Mazenzele) kritiek op het opsmukken van een uitgesproken Vlaamsgezind ‘heldenhuldezerkje’ op het kerkhof aan de Ringlaan.

Dat ‘huldezerkje’ is een nabootsing en heeft vooral te maken met Vlaamse symboliek – Iers kruis met de leuze AVV-VVK en Blauwvoetafbeelding – en niets met de eerste wereldoorlog, zegt de HOM.

Het (namaak) heldenhuldezerkje werd in 1927 gemaakt als graf voor een 19-jarige jongen die in dat jaar aan een ziekte overleed. De restauratie, die volgens de HOM ‘enkele duizenden euro’s’ heeft gekost, kwam er op vraag van de Opwijkse afdeling van de Vlaamse Volksbeweging.

En diezelfde VVB is boos omdat ‘de graven van onze fiere vaderlanders voorzien zijn van een driekleur’. Een Belgische stuiptrekking volgens de VVB.

Foto: het originele heldenhuldekruis voor Joe English in Vinkem (Veurne). In tegenstelling tot wat zijn familienaam laat vermoeden was Joe English van Ierse afkomst.