Opwijk heeft kunstenparcours

Zaterdag werd in Opwijk het kunstenparcours ingereden. Dat kunstenparcours telt vijf kunstwerken (eentje wordt met een beetje vertraging geplaatst) die verbonden zijn door een fietsroute uitgewerkt door Pasar Opwijk. Het kunstenparcours zelf is een realisatie van de gemeentelijke cultuurraad, i.s.m. het gemeentebestuur en het gemeenschapscentrum.

Cultuurraad-voorzitter Elwyn Moerenhout schetste het ontstaan van het project: van het idee (van Magda Mannaert) tot de realisatie van de kunstwerken en de fietsroute. Burgemeester Beerens – die de zieke Jan Couck verving – beklemtoonde het belang van cultuur in een dorpsgemeenschap.

Een eerste kunstwerk is van de hand van Koen De Corte, een gedicht van Jos Tilley gereflecteerd in een spiegel aan de Sint-Annakapel in de Processiestraat.

Vervolgens gaat de route naar het kerkhof waar je een troostend gedicht van Cindy Hermans vindt, op een gerecycleerde marmertablet aan de kerkhofmuur.

Langs de Leirekesfietsroute in Nijverseel pronkt een groot werk van kunstenaar Jos Hens, een trein uiteraard, een ijzeren paard. De trein kreeg het gezelschap van een passend gedicht van Cindy Hermans. Moet je zeker gaan bekijken.

Niet met de trein maar met de fiets gaat het dan naar Mazenzel. Daar staat aan de kerk een houten ‘lichtsculptuur’ van Claus Van de Velde met een tekst van Jos Tilley.

De laatste halte is het kerhof van Droeshout. Daar komt – de maker Stijn Leemans moest voor zijn werk bijna permanent in het buitenland zijn – een metalen ‘hemeltrap’ met een tekst van Cindy Hermans.