Veralgemening tweerichtingsverkeer voor fietsers

In het stadscentrum van Ninove kan je voortaan – op twee uitzonderingen na – in alle eenrichtingsstraten met de fiets toch in beide richtingen rijden. Met deze maatregel wil het stadsbestuur het comfort van de fietser verhogen.

‘Binnen de ring waren er nog een aantal missing links die de fietsers verplichtten een flinke omweg te maken. De Burchtstraat tussen de Centrum- en Onderwijslaan was de belangrijkste’, vertelt schepen van Mobiliteit Wouter Vande Winkel (SP.A-Groen). ‘In principe moest je meer dan een halve kilometer omrijden via de tweede brug om vanuit de Beverstraat de Dender te bereiken voor een afstand van nog geen 100 meter. Maar ook de openstelling van onder meer de Bleekstraat of de Kaardeloodstraat beperkt het omrijden en verhoogt het comfort van de fietser.’

Tweerichtingsverkeer wordt dus voor fietsers de regel in de Ninoofse binnenstad, uitgezonderd op het traject Oudstrijdersplein-Geraardsbergsestraat en tussen het Kerkplein en de Antoon De Vlaeminckstraat.

‘We volgen voor het eerste de richtlijnen van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid dat geen voorstander is voor tweerichtingsverkeer voor fietsers indien wagens schuin geparkeerd staan’, motiveert Vande Winkel. ‘Chauffeurs moeten immers al over hun schouder verkeer komende van links in het oog houden en zien fietsers moeilijk aankomen. Het straatje tussen het Kerkplein en de Antoon De Vlaeminckstraat is dan weer bijzonder smal zonder dat het echt een meerwaarde vormt voor de fietser.’

Topartikels editie Ninove-Dender