Offici√ęle verbroedering Ninove-Desk

Samen met hun Hongaarse  vrienden uit Desk vierde het college van burgemeester en schepenen en de werkgroep Europese uitwisselingen op zondag 16 november de 10 jaar samenwerking met Ninove. Na de inhuldiging van een gedicht van Willie Verhegghe aan het stadhuis en een brouwerijbezoek met receptie in de Brouwerij Slaghmuylder ging het richting cultuurcentrum De Plomblom waar aan de hand van getuigenissen, Hongaarse dans en muziek werd teruggeblikt op een decennium van vriendschap en wederzijdse uitwisselingen. Die namiddag werd ook de jumelage tussen Ninove en Deszk plechtig ondertekend.

Het contact tussen Deszk en Ninove ontstond toevallig. Bioloog Joost Bogemans, gespecialiseerd in het kweken van eetbare planten op een onvruchtbare ondergrond, werkte jarenlang samen met een professor bioloog in Szeged, een universiteitsstad nabij Deszk. In de omgeving ervan experimenteerde men met proefvelden. Toen Joost Bogemans in contact kwam met burgemeester J√≥szef Simicz vroeg deze of Ninove mogelijk ge√Įnteresseerd was in een samenwerking met Deszk. Bedoeling was via wederzijdse contacten, Belgi√ę en de landen van de EU beter bekend te maken bij de inwoners van Deszk. Na een eerste bezoek aan Ninove in 2003 werd een jaar later, op 15 april 2004, een samenwerkingsverband ondertekend in Ninove.

De contacten tussen Deszk en Ninove gingen 10 jaar lang hun gang en werden steeds intenser. Jeugdkoor Moza√Įek trad op in 2004 in Hongarije en er was het optreden van jongerenvolksdansgroep ‚ÄėLetye Petye‚Äô op de Ninoofse 11-juli viering in 2005. Ook in dat jaar werd er een halfzware autopomp (brandweerwagen) geschonken aan Deszk. In 2008 werden Hongaarse rozen geplant op de rotonde aan de Centrumlaan, in 2010 werden de gastgezinnen uit Deszk gedurende vijf dagen uitgenodigd in Ninove, in 2011 had een zomerkamp plaats in Deszk waaraan negen Ninoofse jongeren deelnamen. In 2012 waren tien jongeren uit Deszk een week te gast in Ninove‚Ķ In mei 2014 werd de tienjarige samenwerking met Ninove (en ook Wiesenbach in Duitsland en Oroszhegy in Roemeni√ę) uitgebreid gevierd in Deszk. De recentste uitwisseling betrof het bezoek aan de dorpsfeesten in Deszk in september 2014 waarbij de ludieke en grappige fanfare Yah Tararah hoge ogen gooide‚Ķ Gedurende die 10 jaar waren er heel wat wederzijdse offici√ęle maar ook priv√©bezoeken. Intussen wisselde er ook de burgemeesterssjerp, L√°szl√≥ Kir√°ly werkte hard verder aan de vriendschapsbanden.

Voor de viering van de 10-jarige samenwerking werd een speciaal logo ontworpen, een logo dat werd gebruikt om voor de delegatie een beperkte oplage pins en een Witkapglas met opdruk te vervaardigen. Er komt een brochure over 10 jaar samenwerking tussen Ninove en Deszk, stadsdichter Willie Verhegghe schreef een vriendschapsgedicht dat prijkt op de gevel van het stadhuis, in de uitstalramen van een aantal winkels zal Hongarije en Deszk opduiken en er lopen in het oud stadhuis nog tot en met 21 december twee fototentoonstellingen. István Roboz uit Deszk en Marie Lambrecht uit Ninove, die fotografie studeert en in 2011 mee was op zomerkamp in Deszk, geven er hun kijk op Deszk en Hongarije. 

Topartikels editie Ninove-Dender