Ninove volgt de Groote Oorlog op de voet met ‘oorlogsblog’

Ninove herdenkt dit najaar de Eerste Wereldoorlog met een tentoonstelling ‘Befehl ist Befehl’, films, muziekconcerten, kooroptredens en een literaire avond ‘Groote Literatuur’. Er komt een groot participatieproject ‘Klaprozen voor vrede’ en een fakkeltocht op de vooravond van 11 november. Rode daad doorheen al die activiteiten is de oorlogsblog ‘Ninove en de Groote Oorlog’, die op 4 augustus gelanceerd werd.

Sinds het najaar van 2013 is een werkgroep bezig met het verzamelen van materiaal in verband met de Eerste Wereldoorlog in Ninove. De werkgroep is een themagroep van de erfgoedraad. Hij bestaat momenteel uit negen leden, zowel ‘geschoolde’ historici als enthousiaste erfgoedkundigen en liefhebbers van oorlogsgeschiedenis: André Daem, Patrick Praet, Everard Slaghmuylder, Hilke De Rijck, Rita Scheerlinck, André Raes, Isa Van Cauwenbergh, stadsarchivaris Sofie Neuckermans en cultuurbeleidscoördinator Ben Schokkaert.

 Aan de hand van archiefstukken, Duitse verordeningen en persoonlijke getuigenissen brengt de blog een kroniek van het leven onder vijandig bestuur. De ‘helden’ van de blog zijn onder andere Maurits Lievens en Joseph Cieters, twee Ninovieters die van hun ervaringen aan en achter het front een dagboek bijhielden.

 De werkgroep wil van de blog een interactief project maken en doet daarom een oproep aan de bevolking foto’s uit het familiearchief, brieven of andere getuigenissen over de Eerste Wereldoorlog te delen via de blog (http://ninove14-18.weebly.com ) of door de dienst cultuur te contacteren via cultuur@ninove.be .

 Op de foto: André Raes (links), een van de archiefspeurders, en André Daem, die onder andere voor het beheer van de blog instaat.

Topartikels editie Ninove-Dender