Wellust in Hospitaalkerk

Eind maart 2014 lanceerden de stad Ninove en het Platform Actuele Kunsten het nieuwe kunstenproject ‘De Hospitaalkerk’. Na de eerste tentoonstelling ‘Reflecties’, met werk van Penny Andrea, Nicolas Keppens en Annelien Vermeiren, volgt vanaf zaterdag 10 mei de tentoonstelling ‘ET LUXURIA SANCTA’.

Curator Ilse Roosens engageerde voor de tweede tentoonstelling de kunstenaars Greg Scheirlinckx en Anneleen Swillen. Met respectievelijk de muziek en de toegepaste kunsten bevinden zij zich beiden op de grens van de beeldende kunst.

De titel van de tentoonstelling, ET LUXURIA SANCTA, verwijst naar het katholieke gebed dat eindigt met ‘… et spiritus sanctus’. De kunstenaars hergebruiken naast deze bekende formulering nog vele andere aspecten uit de katholieke godsdienst. Maar waar de religie haar gebed afsluit met hoogachting van de Heilige Geest, ligt de nadruk in de tentoonstelling op ‘Luxuria’ oftewel wellust.

Greg Scheirlinckx inspireerde zich voor zijn geluidswerk Grain of God op Gregoriaanse gezangen en maakte er een eigen, hedendaagse compositie mee. Het werk ‘To bring the holy home’ van Anneleen Swillen laat de bezoekers stilstaan bij het weelderige van het christendom. Enkele collages op lichtbakken vormen een gemeenschappelijk werk van de twee kunstenaars.

De tentoonstelling ‘ET LUXURIA SANCTA’ is open van 10 mei tot en met 8 juni 2014, elke zaterdag en zondag van 14  tot 18 uur. Locatie : Hospitaalkerk, Burchtstraat 44, Ninove. Vernissage op vrijdag 9 mei om 20 uur.

Topartikels editie Ninove-Dender