Guy D’Haeseleer houdt stand in Ninove

De verkiezingen van zondag waren rampzalig voor het Vlaams Belang. In het Vlaams parlement verliezen ze 15 zetels, in het federale parlement 9. In Ninove ging het anders. EĂ©n man, Guy D’Haeseleer, wist deze tsunami te overleven. In tegenstelling tot de provincies Vlaams-Brabant haalde Vlaams Belang de kiesdrempel wel in Oost-Vlaanderen.

In het kanton Ninove is VB nu de tweede partij (met bijna 20 procent) na N-VA. In de stad Ninove moest de partij maar nipt het onderspit delven voor N-VA (20 procent tegenover 20,4 procent).

D’Haeseleer haalde in het kanton Ninove op de lijst voor het Vlaams Parlement 5.371 voorkeurstemmen, meer dan alle andere effectieve kandidaten van VB. Over de hele kieskring haalde hij 16.286 voorkeurstemmen. D’Haeseleer zetelde sinds 1999 onafgebroken in de Kamer, maar kwam nu voor het eerst op voor het Vlaams Parlement.