Consequenties voor gemeentelijke coalities?

Het is altijd gevaarlijk, maar toch interessant, om verkiezingen met mekaar te vergelijken. Daarom stelden wij ons de vraag:  wat als dit gemeenteraadsverkiezingen waren? Uiteraard moet je daarbij rekening houden met dingen als het ‘Maggie-efect’ of het ‘Bart De Wever-effect’ die op gemeentelijk vlak veel minder spelen.

Toch zetten wij voor u de cijfers even op een rijtje. In Asse halen Open VLD (29 procent), CD&V (15,66) en SP.A (10,42 procent) samen 55,2 procent van de stemmen. De coalitie zou dus nog steeds vast in het zadel zitten. Belangrijkste uitdager N-VA haalt 29,42 , Groen 7,12. Vlaams Belang komt er met 4,12 procent niet meer aan te pas.

In Merchtem (waar het ‘Maggie-effect’ waarschijnlijk de zwaarste impact had) haalt de Open VLD 43,57 procent wat hen in zetels waarschijnlijk nog steeds een sterke meerderheid levert. N-VA (25,77 procent), CD&V (14,95) en Groen (5,94 procent) halen samen 46,68 procent maar omgerekend in zetels, niet genoeg om de meerderheid te breken.

In Opwijk zouden N-VA (33,07 procent) en Open VLD (33,66) even sterk blijven. Precies zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen. CD&V (14,93) en SP.A (6,74) hinken achterop. Niet onbelangrijk is dat de meerderheid met schepen Inez De Coninck (N-VA) nu ook een federaal parlementslid heeft.

Conclusie: zowel in Asse, Merchtem als Opwijk zitten de huidige coalities stevig in het zadel.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk
Topartikels bij Goeiedag.be