Consequenties voor gemeentelijke coalities?

Het is altijd gevaarlijk, maar toch interessant, om verkiezingen met mekaar te vergelijken. Daarom stelden wij ons de vraag:  wat als dit gemeenteraadsverkiezingen waren? Uiteraard moet je daarbij rekening houden met dingen als het ‘Maggie-efect’ of het ‘Bart De Wever-effect’ die op gemeentelijk vlak veel minder spelen.

Toch zetten wij voor u de cijfers even op een rijtje. In Asse halen Open VLD (29 procent), CD&V (15,66) en SP.A (10,42 procent) samen 55,2 procent van de stemmen. De coalitie zou dus nog steeds vast in het zadel zitten. Belangrijkste uitdager N-VA haalt 29,42 , Groen 7,12. Vlaams Belang komt er met 4,12 procent niet meer aan te pas.

In Merchtem (waar het ‘Maggie-effect’ waarschijnlijk de zwaarste impact had) haalt de Open VLD 43,57 procent wat hen in zetels waarschijnlijk nog steeds een sterke meerderheid levert. N-VA (25,77 procent), CD&V (14,95) en Groen (5,94 procent) halen samen 46,68 procent maar omgerekend in zetels, niet genoeg om de meerderheid te breken.

In Opwijk zouden N-VA (33,07 procent) en Open VLD (33,66) even sterk blijven. Precies zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen. CD&V (14,93) en SP.A (6,74) hinken achterop. Niet onbelangrijk is dat de meerderheid met schepen Inez De Coninck (N-VA) nu ook een federaal parlementslid heeft.

Conclusie: zowel in Asse, Merchtem als Opwijk zitten de huidige coalities stevig in het zadel.

Reageren op dit artikel

Online reageren kan enkel op artikels van de laatste veertien dagen via onderstaand vakje. Reacties worden gemodereerd.
Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk
Topartikels bij Goeiedag.be