Kopzorgen voor Maria Keymolen om Filippijnse kleindochter

De zware gevolgen van tyfoon Haiyan baart ook Maria Keymolen, N-VA-gemeenteraadslid in Ninove, zorgen.

Het eiland Mindanao, waar haar schoondochter zich bevindt, bleef ook niet gespaard, maar de opruimingswerken zijn daar onmiddellijk aangevat en de mensen die hoger wonen zaten veiliger.

In augustus kwamen daar door aardverschuivingen, veroorzaakt door de zware regenval, nog kinderen om en 250.000 mensen moesten veiliger oorden op zoeken.

‘Dit keer was het veel erger maar de mensen ginder schikken zich vlug in hun lot en proberen alles zo snel mogelijk herop te bouwen’, zegt Maria.

‘Niettegenstaande het dodental op Mindanao beperkt bleef zit er bij mij de schrik nu wel echt in. De tyfoonperiode loopt tot december dus die dreiging is er nog steeds en ondertussen is ze is nog altijd op zoek naar hulporganisaties die haar schoondochter Tin Tin Porlas De la Cruz (Tina) en kleindochter Yana kunnen overbrengen.’

‘Een kind van vier maand heeft zorgen en vaccinaties nodig. Ze heeft de dubbele nationaliteit, dus zou Yana samen met mijn schoondochter kunnen gerepatrieerd worden.’

Corruptie

‘Het probleem is dat de ambassade in Manilla nog steeds niet in het bezit is van de geboorteakte. Zij weten niet eens af van het bestaan van dat kind omdat de plaatselijke ambtenaren in Cagayan de Oro (de woonplaats van Tina en Yana) graag geld onder de tafel zien en nog een andere ‘officiële’ geboorteakte gaan maken voor de ambassade.’

‘Ook de huwelijksakte staat nog vol fouten. Moedwillig of niet, die documenten dienen in orde te zijn vooraleer ze een visum kan aanvragen om naar hier te komen. Misschien moet het lukken met een toeristenvisum maar zolang dat kind niet gelegaliseerd geraakt kan de kleine niet mee dus dit is ook geen optie’ aldus de bezorgde oma.

Ze hoopt nog steeds dat een hulporganisatie Tina en Yana kan helpen zodat ze veilig naar hier kunnen komen en blijven.

De schoondochter is verpleegster en leert Nederlands met een programma dat Maria’s zoon, Birger Schoukens uit Sint-Pieters-Leeuw, haar heeft gegeven zodat ze snel hier aan de slag kan als verpleegster.

Wie kan helpen kan contact nemen met Maria Keymolen, Pamelstraat 86, 9400 Ninove

Tel.: +32(0)54250284 – GSM: +32(0)494052336

E-mail: maria.keymolen1@telenet.be

yana_tina_birger 1