MERCHTEM - Met het buurtfeest in de Galgestraat werd er al gebruikt van gemaakt, het nieuwe gebouw dat is opgetrokken op Het Gezonde Plukveld. De chalet die toen gebruikt werd om de geschiedenis van de straat weer te geven krijgt echter een multifunctioneel gebruik. Nu werd er zelfs stroop gemaakt van appelen en peren!
Dat Natuurpunt Merchtem en ook Luc Robberechts van alle markten thuis zijn is een open deur intrappen. Het laatste weekend van september werd in de “Stroopschuur” – de werknaam van het gebouw – dus stroop gemaakt op een artisanale en biologische wijze. De man met de nodige kennis voor dit project is de Belgische Nederlander Caspar Vos. Hij woont ondertussen al tien jaar in Merchtem en is lid van Natuurpunt.



“Vijftig jaar geleden gekocht mijn vader een pers en een grote ketel om stroop te maken. Vroeger gebeurde dat in Limburg in zowat elk dorp, maar nu zijn er geen vijf plaatsen meer in België waar dat nog gebeurt,” aldus de brouwer/stroopmaker of hoe we hem ook moeten noemen.
“In onze ketel gaan 350 kg appelen en peren,” licht Luc Robberechts verder toe. “Tachtig procent daarvan zijn appelen. Die gaan allemaal in de ketel en worden gekookt. Daarna gaat alles in de pers en dat sap wordt opnieuw in de ketel gebracht. Dan wordt er zo lang gekookt totdat al het overtollige water is verdampt. Wat rest is de stroop na een proces dat zo’n 16 uur in beslag neemt. En hier wordt geen suiker aan toegevoegd. Als die brij is afgekoeld wordt alles in potjes gedaan. Die worden intern – Het Gezonde Plukveld en Natuurpunt – aan de man gebracht.”


In het weekend was men al aan het tweede stroopbrouwsel toe. Jos Verhaegen en Luc Robberechts, beiden lid van Natuurpunt, volgden het proces op de voet. Hermans Biesemans zorgde voor de rooster. “Moest er nog iemand zijn die appelen of peren te veel heeft, dan horen we het graag,” aldus Luc Robberechts. Merchtem, een stroopgemeente, het is mogelijk… (eb)


