Oana Bocanet neemt deel aan 20km van Brussel in rolstoel

Ze is nog maar pas voorgesteld als nieuwe kandidate op de Lijst van de Burgemeester of ze komt al opnieuw in de picture. De Roemeense Oana Bocanet (44) zit immers niet stil ondanks haar beperking. Zij neemt op 26 mei deel aan de 20km van Brussel in een rolwagen.

Er zijn nog twee deelnemers in die situatie en het trio zal geduwd worden door tien lopers. Oana, die sinds 2007 in Merchtem woont en samen met haar man George Pandelescu twee kinderen, Patrick en Elly, heeft, timmert ondertussen stevig verder aan haar revalidatie in het National MS Center Melsbroek.

“Na de geboorte van mijn zoon in 2012 werd ik met MS geconfronteerd en door een opstoot van de ziekte in 2015 geraakte ik ook verlamd,” vertelt Oana. “Door een revolutionaire stamceltherapie – ik was de eerste patiënt in het UZ Brussel – probeer ik sinds drie jaar mijn immuniteit tegen de ziekte terug op de bouwen. Nu train ik in het centrum in Melsbroek met een speciaal pak vol met elektroden. Die moeten impulsen aan mijn lichaam geven om alles terug normaal te laten functioneren.

Op zaterdag 25 mei doe ik ook nog een motorrondrit. We rijden van de ene locatie naar de andere. Er zijn telkens optredens en mijn dochter gaat daarbij ook zingen. Dit alles is eveneens ten voordele van de MS-patiënten,” aldus Oana, die ambassadeur is voor de wereldwijde multiple sclerorse-gemeenschap. Overigens moest zij haar carrière als ambtenaar opgeven nadat ze door de ziekte was getroffen.

“Door allerlei initiatieven willen we MS in de aandacht brengen en houden. Dit alles voor de mensen die door deze en andere zeldzame ziekten zijn getroffen. Overigens vindt op 30 mei de Wereld MS dag plaats of een dag waarop nog meer aandacht gevraagd wordt voor deze chronische aandoening. Daar neem ik zelf deel aan een klein symposium in Melsbroek.” (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk