PianoDays @ Merchtem op zondag 17 maart 2024

Na het fel gesmaakte optreden van symfonieorkest De Lier krijgen de muziekliefhebbers alweer een mooi evenement voorgeschoteld in de O.-L.-V.-ter-Noodtkerk. Er is echter niet alleen muziek in de kerk want in feite kan men al een muzikaal voorgerecht proeven in de namiddag.

Om 15uur is er in het August De Boeckmuseum een geleid bezoek door Frank Teirlinck. Dit museum stelt vele schenkingen tentoon en stukken uit het vroegere ADB Fonds. Meteen de gelegenheid om dit museum eens van naderbij te bekijken. Het is er, maar velen hebben er nog een voet binnen gezet.

Om 16 uur geeft diezelfde Frank Teirlinck een voordracht met als titel ‘August De Boeck en de Vlaamsche Kring in Merchtem.”

Daarna volgt de apotheose met om 17 uur het concert in de kerk met muziek van Ludwig van Beethoven en August De Boeck. Van eerstgenoemde staat er de Egmont Ouverture en Concerto nr. 1 voor piano en orkest geprogrammeerd. Uit het repertoire van de Merchtemse componist werd de Dahomeese Rapsodie gekozen.

Marie François (foto van Yoshie Kuwayama)

Dit alles wordt gebracht door twintiger en topper Marie François aan de piano en het Vlaams-Brabants Symphonisch Orkest onder leiding van Rik Ghesquière. Deze laatste zagen we recent nog aan het werk als dirigent van De Lier bij het nieuwjaarsconcert. In dat Vlaams-Brabants Symfonisch Orkest spelen jonge academiestudenten en getalenteerde amateurmuzikanten samen met professionele musici.

Schepen David De Valck en Rik Ghesquière

28 maart is de dag van de piano, op de 88ste dag van het jaar, zoals ook een piano 88 toetsen telt. De dag werd in het leven geroepen door componist Nils Frahm en wordt ondertussen wereldwijd gevierd, zo ook in de Noordrand met optredens in elf gemeenten. Daar doet ook de Brassband Euterpe uit Merchtem aan mee op zondag 24 maart in het CC Strombeek. Piano Days in de Noordrand en Mechelen, van 17 tot en met 29 maart.

Info en tickets via QR-code hierna. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk