Natuurpunt gaat planten rond vijver

Op de grens met Mollem, kocht Natuurpunt dit jaar een prachtig natuurgebied van 1 ha met visvijver. De ‚Äúvijver van Berben‚ÄĚ die vroeger vooral in trek was bij vissers, die er karpers kwamen vangen, is ondertussen omgevormd tot een klein paradijsje voor de natuur.

Zowel vogels, amfibie√ęn (kikkers, padden en salamanders), als insecten zoals libellen en waterjuffers vinden er een ideaal stekje.

De vrijwilligers, mannen en vrouwen van Natuurpunt, waren er al verschillende malen aan de slag. Zo werd er een steile wand, speciaal voor de ijsvogel, gegraven. Die prachtige blauwe vogel broedt immers in holen die hij graaft in een kale wand langs de oever.

Er werd een vogelkijkwand getimmerd. Daarmee krijgt iedereen de kans om volop van de natuur te genieten, zonder de dieren te storen.

Wie weet ziet men vanaf die plek, volgende lente de ijsvogel al duiken naar visjes om aan zijn jongen te voeren.

Maar er is meer want op zaterdag 16 december vanaf 8.30 uur gaat Natuurpunt opnieuw aan de slag. ‚ÄúWe gaan planten dan op een aantal plaatsen rond de vijver een houtkant aan,

bestaande uit inheemse besdragende struiken. Op die manier schermen we de vijver een beetje af voor het doorgaand verkeer en wordt het er rustiger. Met de struiken die we aanplanten trekken we bovendien vlinders en andere¬†insecten aan, die op hun beurt weer meer vogels lokken,‚ÄĚ aldus Alain De Cr√©, voorzitter van Natuurpunt.

Graag een handje helpen? Iedereen is van harte welkom.

Gewoon een kijkje komen nemen? Ook goed, een gids kan je zelfs een kleine rondleiding geven.

Laarzen aantrekken is een goed idee en een spade meebrengen is geen slecht idee. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk