Merchtemse Astrid Luypaert in de running voor de Vlaamse Scriptieprijs

SciMingo vzw organiseert jaarlijks de Vlaamse Scriptieprijs. Met de wedstrijd wilt de organisatie sterke scripties redden van hun lot uit het digitaal archief door ze onder de aandacht te brengen van de pers. Hiervoor moeten de afstuderende studenten een journalistiek artikel schrijven over hun thesis. De bedoeling is om hun lijvige werk begrijpbaar te maken voor het brede publiek. De winnaar van de prijs gaat naar huis met 2.500 euro.

Bij de laureaten is er ook een Merchtemse, namelijk Astrid Luypaert (VUB), kunsthistorica en archeologe. Zij probeert via het onderzoeksproject ‘Erfgoed & Alzheimer’ het museum binnen te brengen in het woonzorgcentrum, om zo mensen met dementie en hun verzorgers te bevragen over erfgoed.

Daar groeide een praktische gids uit voort die de bevindingen deelt uit haar masterthesis. ”Die worden hier zo praktisch en toegankelijk mogelijk uitgelegd en zijn bedoeld voor iedereen, maar in het bijzonder voor zorgverstrekkers, erfgoedinstellingen als ook voor mensen met dementie zelf.

In het eerste deel kom je meer te weten over de diagnose van alzheimer en hoe die de perceptie van de omgeving kan veranderen.

In het tweede deel kan je kennis maken met interessante methodieken om erfgoed te ontdekken, samen met iedereen, maar in het bijzonder met mensen met dementie en hun zorgverleners.

Het derde deeltje vertelt je over het belang van schoonheid, de zintuigen en levenslang kunnen leren. in het laatste deeltje deel ik mijn aanbevelingen voor de toekomst: hoe maken we activiteiten diverser, aangenamer en toegankelijker,” aldus Astrid in de inleiding van haar gids.

Zij haalde hiermee de longlist uit 363 scripties. Elke afstudeerder die tussen 3 oktober 2022 en 1 oktober 2023 succesvol een professionele bachelorproef of een masterproef afwerkte aan een Vlaamse hogeschool of universiteit kon deelnemen. De uiteindelijke winnaar wordt onthuld tijdens de prijsuitreiking in AMUZ Antwerpen op 19 december. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk