PRO Merchtem wil dat straatverlichting aanblijft met kermis

Op de sociale media werd de kat de bel aangebonden. Alweer de straatverlichting! Iedereen had er zijn zegje over: Aan, uit, goed, niet goed, te donker, hier wel, daar niet, maar wat was er in feite verteld?

Luc Vrijders, gemeenteraadslid PRO Merchtem, had tijdens de gemeenteraad van juni voorgesteld om tijdens de kermis de straatverlichting heel de nacht aan te laten. Zo wou PRO Merchtem de veiligheid verhogen tijdens Merchtemkermis, ook na 23 uur. “Het zou jammer zijn dat mensen naar huis gaan tegen 22.30 uur omdat ze schrik hebben in het donker,” aldus Vrijders. “Burgemeester Maarten Mast beloofde dat de lichten zouden aanblijven tijdens de kermis. Sterker nog, hij verkondigde dat dit al afgesproken was. “

“Het zou goed zijn dat de verschillende gemeentes flexibeler kunnen inspelen op de specifieke situatie in hun gemeente,” voegde PRO-raadslid Joris Verspecht daar aan toe. “Tijdens feestelijkheden maar ook tijdens werken in de straat moet de verlichting aan kunnen blijven. Dat de het college van burgemeester en schepen oproept om te voet of met de fiets te komen is goed. Maar dan moet men ook aan de verkeersveiligheid denken van de zwakke weggebruiker. Verschillende Merchtemnaren spraken ons al aan dat ze het jammer vonden dat ze in het pikkedonker naar huis moeten.”

PRO Merchtem wil op gemeenteraad van augustus meer duidelijkheid van de burgemeester waar het fout is gelopen en hoopt dat de laatste dagen van de kermis de lichten alsnog aanblijven.

Even terugschakelen naar de gemeenteraad van 19 juni. Daar verklaarde burgemeester Maarten Mast letterlijk het volgende: “Er is overleg geweest met de mensen van Fluvius en proactief de vraag gesteld. De veiligheid indachtig en omdat er vooral veel volk op straat is op die momenten is ons toen al beloofd dat dat kon. Er zou een uitzonderling gemaakt worden en dat we één keer per jaar het regime konden wijzigen en kosteloos omschakelen na twee weken of tien dagen.

We hebben die vraag opnieuw gesteld en de man van Fluvius er aan herinnerd. Hij bevestigde dat we eenmaal het plan kosteloos konden veranderen, maar terugkeren naar het oude regime zou betalend zijn. Dat hebben we er voor over maar het is een zeer complex plan met de buurgemeenten en zo verder, en dat niet alle kasten van Merchtem zullen kunnen aangeschakeld worden die uren, maar ze gaan er zo veel mogelijk laten branden gedurende die twee weken of tien dagen. Dat komt dus zeker in orde. Maar hoe veel en welke straten kan ik nu nog niet zeggen.”

Burgemeester Mast bevestigde op de jaarmarkt nogmaals dat er nooit was gezegd dat in gans Merchtem de straatverlichting gans de nacht zou aanblijven tijdens de kermis. “Dat is enkel zo in het centrum omdat slechts een aantal kasten kan omgeschakeld worden.” (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk