Ontharding speelplaats De Plataan duidelijk merkbaar

De speelplaats van de gemeentelijke basisschool De Plataan kreeg door het onthardingsproject, waarvoor de gemeente een vette subsidie kreeg, een complete make-over. Op de vooravond van het nieuwe schooljaar mochten de buren, de leerkrachten en ook de ouders en kinderen al eens komen kennis maken.

De leerlingen van de De Plataan zullen vanaf dit schooljaar beschikken over een grotendeels ontharde speelplaats. De betonnen tegels maakten plaats voor bomen, struiken, houtschors en speelheuvels. “Het oogt misschien nog niet mooi, maar dat komt wel met de jaren,” aldus schepen van Jeugd, Toon Luypaert (CD&V-plus).

“Al in 2019 werd het project van de gemeente Merchtem geselecteerd door het Vlaams departement Omgeving voor een subsidie. Maar door corona is alles opgeschoven en konden we pas in mei starten aan de werken. De NV Pieters is begonnen met de uitbraak waarna Plant en Houtgoed zorgde voor een avontuurlijke invulling. Concreet is er 1.012 m² onthard.”

“Aan de straatzijde, waar momenteel de fietsenstalling staat, gaan we ook ontharden en vergroenen, maar hier zal de ruimte toegankelijk zijn voor iedereen. Kinderen uit de buurt kunnen daar buiten de schooluren dus ook gaan ravotten. Ook op de speelplaats van de kleuters en bij het GTSM worden nog enkele kleine ingrepen uitgevoerd.”, vult schepen van Basisonderwijs Julie Asselman (LvB) aan. “Enkel de aanplanting dient nog te gebeuren, daarvoor is het wachten tot het plantseizoen in het najaar.”

Ook aan de straatkant is werk gemaakt van de ontharding. “Aan de overzijde van de Stationsstraat zijn enkele parkeerplaatsen verdwenen om plaats te maken voor meer groen”, voegde Toon Luypaert er nog aan toe, alvorens met burgemeester Maarten Mast en schepen Julie Asselman, het lint door te knippen.

“Ook op de straat zelf voor de school worden plantvakken voorzien zodat er niet langer vlak voor de schoolpoort geparkeerd kan worden, wat de veiligheid van de kinderen ten goede komt. Alle werken gebeurden in overleg met buurtbewoners, handelaars in de buurt, leerkrachten en leerlingen. Zo bekomen we een project dat door een meerderheid wordt gedragen.” (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk