Ajuinen boven bij de KWB

Ajoin! Neen, dat werd nu niet in Aalst geroepen maar wel op het parochieplein in Merchtem waar de KWB kermist. Alles stond er in het teken van de ajuinen en het ging er niet alleen om het dikste exemplaar, maar er werd ook een wedstrijd rond gebouwd. Traditioneel gaat het bestuur dan in afzondering om een ludiek evenement in mekaar te steken. Ook nu dus.

De deelnemers moesten zo snel mogelijk een dikke rode ui doorsnijden en de ringen die daaruit gepuurd werden moesten opgehangen aan een bord. Liefst 28 ringen hadden de uienkervers nodig voor deze nog niet-olympische discipline. En werd gesneden en ook geweend want bij elke competitie zijn er verliezers. De snelste ajuinkiller werd Marc De Meyer en hij gaf alle andere keukenprinsessen het nakijken.

De dikste ajuin werd met liefde gekweekt door Senne De Bruyne. Zijn exemplaar had een diameter van tien centimeter en daarmee haalde hij het in een sprint net voor Rudi Meersman en Anouk Willems. De origineelste ajuin werd in elkaar geknutseld door William Tierens. Er was zelfs gepoogd om met muntstukken de twee opperajuinen-presentatoren Luc Van Campenhout en Frans Robberechts om te kopen, maar die bleken onvermurwbaar. Een troostprijs was er ook nog voor Soens Bertens. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk