Gemeente Merchtem investeert in AED-toestellen

De gemeente zet zich in om de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand zo groot mogelijk te maken. Dat doet ze door jaarlijks te investeren in een defibrillator en hierdoor het gebruik van een automatisch externe defibrillator (AED) op zoveel mogelijk publieke plaatsen aan te bieden.

Wat is in feite een AED of defibrillator?

Dit is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het toestel bepaalt dit volledig autonoom. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken. Het toestel geeft gesproken instructies en leidt de hulpverlener door deze reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen.

De gemeente heeft 11 defibrillatoren ter beschikking en die zijn terug te vinden op volgende locaties:

 • Gemeentehuis, Nieuwstraat 1
 • Sporthal Merchtem, Dendermondestraat 25
 • Sporthal Tuinbouwschool Peizegem, Molenbaan 54
 • Gemeentelijke feestzaal Brussegem (inkom), Drinkeling 10
 • Sportcomplex Dooren, J. Stallaertstraat 10
 • Gemeentelijke feestzaal Hamme, Sint-Guduladreef¬†
 • Service Flats Peizegem, Sint Huybrechtstraat 1
 • Gemeenschapslokalen Brussegem, Brussegemplein 8
 • Campus Gasthuisstraat (ingang cafetaria WZC Ter Stelten), Gasthuisstraat 19
 • Feestzaal ‘t Vijverdal, Kerkstraat 10
 • Recyclagepark, Koeweideblock 9

Aangezien er op verschillende locaties AED-toestellen enkel binnen ter beschikking waren, verhuist de technische dienst deze momenteel naar de buitengevel zodat de toestellen beter toegankelijk zijn. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk