30 Jaar samenwerking met boek en tentoonstelling

Mevr. Andreea Pastarnac, Roemeens ambassadeur

Dertig jaar geleden trok een Merchtemse delegatie naar het Roemeense ‘adoptiedorp’ Chiheru. Het was het begin van een samenwerking die tot vandaag is blijven bestaan. Er waren heel wat plannen om die dertig jaar gepast te vieren maar … u kent het verhaal: corona stak een paar stokken in het wiel. Vrijdag 3 september werd dan toch een feestelijke avond met de voorstelling van het boek ‘Mihai Eminescu, Romantische Gedichten’, een verzameling gedichten vertaald door Jean-Paul Van der Elst, jarenlang de voortrekker van het Roemeniëcomité.

Eminescu is Roemenië’s belangrijkste dichter. Hij leefde in de tweede helft van de 19de eeuw en zijn werk is doordrongen van de romantiek. Op de avond zelf schetsten burgemeester Mast en schepen De Valck de samenwerking tussen Merchtem en Chiheru. Roemeens ambassadeur Mevrouw Andreea Pӑstârnac schetste de figuur en het belang van Eminescu voor de Roemeense cultuur. Vervolgens lazen Jean-Paul en zijn Roemeens petekind Marie-Nicole Leleu een aantal gedichten van Eminescu voor in het Nederlands en het Roemeens.

Roemeense muziek luisterde de hele avond op. Raluca Patuleanu, Stefan Negura en Tatiana Asarjiu brachten muziek voor panfluit en viool, Mia Vartolomei bracht enkele mooie Roemeense liederen. De avond werd besloten met een hapje en een drankje aangeboden door het gemeentebestuur. Twee weekends lang loopt er in het August De Boeckhuis een tentoonstelling van werken van de Roemeens-Antwerpse kunstenares Avdia Van Art (Avdia Avrumutoae). Te bezoeken op zaterdag en zondag, nog tot 12 september.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk