Verzet tegen mobiliteitsplan

Het mobiliteitsplan waar de gemeente werk van maakt, stuit op verzet bij de bewoners van een aantal straten die een grote toename van het verkeer vrezen. Het mobiliteitsplan in wording tekent twee grote verkeersassen die het centrum autoluw moeten maken.

Eén van die assen loopt over de Spiegellaan, Stationstraat, Oudstrijdersstraat en Kalkovenlaan. Ze verbindt de N211 (richting Opwijk) met de Brusselsesteenweg (richting Brussel) zonder het centrum aan te doen.

De betrokken bewoners, die vrezen dat hun straat zal verworden tot een ring voor doorgaand (zwaar) verkeer hebben zich verenigd in het actiecomité WARM (Wonen in een Aangenaam en Rustig Merchtem). Zij vrezen dat hun rustige woonstraten door het mobiliteitsplan veranderen in een drukke ring rond het centrum. Daarom lieten ze affiches drukken ‘Ring Hier? Neen!!’. Die affiches werden intussen ruim verspreid. Vaak hangt er naast de affiche nog een ‘te koop’ affiche.

Veel bewoners zetten hun huizen symbolisch te koop uit protest tegen de plannen. Handelaars – zoals Willy Wijnants (den bizon) – hangen ook een affiche ‘handel over te nemen’ voor hun raam. Het comité eist heel eenvoudig een volledige herziening van het mobiliteitsplan en wil dat de grote verkeersstroom niet door de (nu nog) rustige straten wordt geleid.

Woordvoerder Hans Ingels: “In Merchtem geen twee soorten burgers, zij die de lasten dragen en zij die de lusten plukken. Een grote verkeersdrukte maakt onze straten onleefbaar. Denk ook maar aan de veiligheid van de vele schoolkinderen die in de gemeentelijke scholen in de Stationsstraat les volgen”.

Warm Merchtem roept alvast alle bewoners op om bezwaar tegen het mobiliteitsplan in te dienen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk