Dokter De Block stapt in vaccinatiestudie en zoekt vrijwilligers

Eddie De Block, oud-burgemeester van Merchtem, stapt als medisch directeur van Cohezio in een grootschalige studie naar het kandidaat-coronavaccin van het Duitse CureVac. De leiding van de studie berust bij professor Pierre Van Damme.

Samen gaan zij op zoek naar 2000 vrijwilligers voor een coronaprikje. In heel wat landen is de vaccinatiecampagne – een essentieel onderdeel in de strijd tegen het coronavirus – ondertussen begonnen. “Maar het blijft belangrijk verder onderzoek te doen naar andere en nieuwe COVID-19-vaccins”, weet Pierre Van Damme, hoofd van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties aan de Universiteit Antwerpen. “Om wereldwijd voldoende mensen te kunnen vaccineren, zullen meerdere bedrijven moeten instaan voor de productie van vaccins.”

De Belgische overheid bestelde als 2,9 miljoen doses van het vaccin dat werd ontwikkeld door het Duitse biofarmaceutische bedrijf CureVac. Het  vaccin zal deels in het Waals-Brabantse Waver geproduceerd worden.

UAntwerpen start nu een fase-3-studie naar de werkzaamheid en de veiligheid van het vaccin in het Brusselse. “De studie start op 22 februari”, aldus Van Damme. “We zoeken 2000 deelnemers, mensen vanaf 18 jaar die in goede gezondheid zijn. De ene helft krijgt het vaccin, de andere helft een placebo. Natuurlijk staat er een vergoeding tegenover: de deelnemers moeten vijf keer op visite komen en krijgen 150 euro per visite. De medische visites, waarop onder meer een bloedstaal zal genomen worden, zullen plaatsvinden in Brussel.”

Voor de grootschalige studie slaat UAntwerpen de handen in elkaar met de bedrijfsgeneeskundige diensten Cohezio en Mensura. Wie interesse heeft kan inschrijven via https://www.uantwerpen.be/nl/onderzoeksgroep/cev/vaccinstudies/studies/covid-brussel/

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk