Ministers bepalen de coalitie in Merchtem

N-VA en PRO blijven met lege handen achter na woelige coalitiegesprekken. Gisteravond waren er op facebook wat zure oprispingen over de rol die N-VA minister Ben Weyts en Open VLD minister Maggie De Block hadden gespeeld. Van de facebookpagina’s van verschillende N-VA’ers zijn de commentaren ondertussen verdwenen. Een kleine kroniek.

Er waren gesprekken tussen de oppositiepartijen PRO (7 zetels), CD&V (4) en N-VA (3). Groen (1) werd daar niet bij betrokken. Maar Vlaams minister Ben Weyts zou een ‘njet’ hebben gegeven voor een coalitie met PRO. Daarop heeft Lijst 1785 (10 zetels) onderhandelingen opgestart met N-VA en CD&V, elk apart wel te verstaan. Zoals bij alle onderhandelingen werd er afgetast wat de enen wilden aanbieden en de anderen wensten te krijgen. Het werd uiteindelijk een deal met CD&V dat met Lien Casier en Toon Luypaert twee schepenen krijgt. Maarten Mast (onafhankelijke op de Lijst 1785) wordt burgemeester en krijgt het gezelschap van de schepenen David De Valck, Steven Elpers en Julie Asselman. Maggie De Block zal haar mandaat niet opnemen waardoor Chantal Mostaert opnieuw in de gemeenteraad komt. Bij CD&V is er onverenigbaarheid tussen Mieke Abbeloos en haar zoon Toon Luypaert. Dan is het aan Willem Maetens of Ann Tambour die allebei 339 stemmen haalden.

Samenstelling van de nieuwe Merchtemse gemeenteraad (onder voorbehoud)

Lijst 1785 : Maarten Mast, David De Valck, Steven Elpers, Julie Asselman, Mario Vandevelde, Tonia Abbeloos, Stefaan Van Den Eynde, Nathalie Hellinckx, Anne Del Piero en Chantal Mostaert.

CD&V : Lien Casier, Toon Luypaert, Walter Teugels (die voorzitter van de gemeenteraad wordt), Willem Maetens of Ann Tambour

PRO : Joris Verspecht, Toon Dours, Els Seghers, Luc Robberechts, Francis Wijns, Tom Vandenbossche en Wouter Robberechts

N-VA : Tom Van Gestel, Jean De Block en Lieve Vanderstappen

Groen : Ludwig De Mesmaeker

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk