Merchtem reduceert schulden met een derde

Op de gemeenteraad van gisterenavond presenteerde David De Valck, schepen van financiĂ«n, zijn ‘mogelijk laatste gemeenterekening’. “Wij zijn er in geslaagd om onze beloftes – geen stijging van de belastingen en een vermindering van de schulden – te realiseren ondanks het compleet wegvallen van inkomsten uit dividenden,” stelde de schepen in zijn toelichting. “We hebben zelfs een belasting van 110 euro per gezin (de Mooier Merchtem belasting) afgeschaft zonder echt te moeten snoeien in de investeringen”.

De Valck had nog meer goed nieuws. Het resultaat op kasbasis bedraagt 8,278 miljoen euro wat betekent dat de gemeente in zes jaar tijd zijn schulden tot de helft kan reduceren. “Onze financiĂ«n zijn structureel gezond omdat wij meer inkomsten hebben dan uitgaven. En met een autofinancieringsmarge (gelden die de gemeente in eigen projecten kan stoppen) van 2,330 miljoen is er voor de volgende bestuursploeg voldoende marge om beleid te voeren”.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk