Eerste steenlegging voor Levedale

Aan de Reedijk schieten de werken van de nieuwbouw van Levedale al goed op. De ‘eerste’ steenlegging was dan ook eerder symbolisch. Maar directeur Danny Vanderstappen, burgemeester Eddie De Block en OCMW-voorzitter Julie Asselman knapten dat werkje voorbeeldig op. “In tegenstelling tot het aanvraagdossier gaan de werken zelf vooruit met een mooi tempo,” zei Danny Vanderstappen. Hij had dan ook woorden van lof voor aannemer Van Buggenhout en architect Van Dooren.

ME Levedale 4
Directeur Danny Vanderstappen in gesprek met burgemeester Eddie De Block.

Levedale ging in 1976 van start in Wolvertem. Het groeide uit tot een woon- en verzorgingscentrum voor volwassenen met een beperking. Levedale kan rekenen op de financiële steun van vijf gemeenten: Meise, Londerzeel, Merchtem, Grimbergen en Kapelle-op-den-Bos. Al deze gemeenten geven jaarlijks 30 cent per inwoner. “Onze bewoners en zelfs ons personeel komen overwegend uit deze vijf gemeenten,” stelde directeur Vanderstappen.

Langzaam maar zeker breidde Levedale uit, zonder echter een mastodont te worden. Er kwamen vestigingen in Grimbergen (12 bewoners) en Steenhuffel (8 bewoners). De twaalf bewoners van Grimbergen zullen op termijn naar Merchtem komen in de nieuwbouw aan de Reedijk. De gemeente Merchtem stelde immers een perceel grond (deels eigendom van de gemeente, deel van het OCMW) ter beschikking.

Daarop wordt momenteel een gebouw opgetrokken dat bestaat uit burelen, polyvalente ruimtes voor zinvolle dagbesteding, 2 leefruimtes voor elk 7 bewoners en een keuken. De bewoners zullen ook gebruik kunnen maken van een ruimte in het nabijgelegen August De Boeckhuis. “Merchtem is een warme gemeente en onze bewoners zullen er zeker welkom zijn,” besloot Danny Vanderstappen zijn toespraak.

Eddie De Block beaamde dat Levedale en zijn bewoners in Merchtem een warme thuis zullen vinden. “In het centrum van de gemeente maar toch op een boogscheut van voldoende groene ruimte voor een wandelingetje of zelfs een picknick”.

ME Levedale 2
Een aantal toekomstige bewoners.
ME Levedale 3
Leden van de raad van bestuur.
Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk