Drie maal August De Boeck

Afgelopen zondag (22 april) stond helemaal in het teken van August De Boeck, componist en zelf ook muzikant. Het was de dag waarop de meester zijn eigen museum kreeg in het August De Boeck huis. Begrijpelijk dat De Boeck de hele dag centraal stond in het culturele leven van Merchtem. Schepen van cultuur David De Valck en de dienst cultuur hadden geen moeite gespaard om de meester te eren met een divers maar hoogstaand programma.

In de voormiddag werd de August De Boeck route ingewandeld. Frank Teirlinck, archivaris van het August De Boeckcomité, nam een 60-tal geïnteresseerden op sleeptouw langs 11 plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van de componist. Na de wandeling was er de mogelijkheid om het museum te bezoeken waar een aantal persoonlijke bezittingen van de meester worden bewaard, evenals documenten die verband houden met zijn leven, zijn vriendenkring en zijn werk. De receptie werd opgeluisterd door het Michel Pieterskwartet.

In de namiddag was er een academische zitting met gastsprekers Frank Teirlinck (auteur van een lijvige monografie over De Boeck) en Herman Engels (dirigent). Walter Callaert speelde werk van August De Boeck op het gerestaureerde Van Zeebroeckharmonium. De documentaire over leven en werk van de meester werd er voorgesteld.

Om 17 uur verhuisde de focus naar de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Noodt kerk voor een muziektheatervoorstelling met woordkunstenares Liliane Wilms en het strijkersensemble Cordes en Blue.

Wie het August De Boeck museum wil bezoeken, kan contact opnemen met de cultuurdienst van de gemeente,  Reedijk 11785 Merchtem, 052 38 12 06, cultuur@merchtem.be

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk