Roemeens adoptiedorp voert nu zelf hulpacties

In 1991 trok voor het eerst een Merchtemse delegatie naar het dorp Chiheru de Jos in Transsylvanië (Roemenië). In de kerst- en nieuwjaarsperiode van 1989 was het communistische bewind opzij geschoven door wat door de enen een ‘revolutie’ wordt genoemd, door de anderen een ‘staatsgreep’. De grenzen gingen open en het westen werd overspoeld met beelden van armoede en miserie. Er kwam een grote golf van solidariteit met de Roemeense bevolking op gang. In de zomer van 1991 trok een Merchtemse delegatie naar het dorp dat hen door Adoptie Dorpen Roemenië (later omgedoopt tot Actie Dorpen Roemenië). Acht personen vergezelden een kamion vol hulgoederen: voeding, schoolbenodigdheden, kleding, … In de daarop volgende jaren ging een stroom van hulpgoederen richting Roemenië.

Na een tijdje kwam het besef dat dit geen eindeloze stroom van hulpgoederen mocht blijven. De Roemenen moesten leren op hun eigen benen te staan. Daarom schakelden we over op renteloze leningen (voor kleine winkeltjes) en studiebeurzen voor kinderen die thuis niet voldoende middelen hadden om in de stad te gaan studeren.

Ondertussen zijn we meer dan 25 jaar verder en zie: vandaag organiseert Chiheru zelf solidariteitsacties en brengt het ‘hulpgoederen’ (voeding, schoolbenodigdheden, kleding, …) naar het kindertehuis ‘Sint Jozef’ dat wordt beheerd door de zusters van de congregatie ‘Rechtschapen Harten’. In het tehuis verblijven zo’n 150 kinderen. Al vijftien jaar lang kan zuster Emilia rekenen op ondersteuning vanuit Chiheru. Naar gelang de welstand van de mensen in het dorp groeide, groeide ook de waarde van de goederen die door de inwoners van Chiheru werden geschonken.

Na de vorige burgemeester (Hurdugaci Emanoil) werd de steun verder gezet door de huidige burgemeester Pop Eremia.

Het Huis van de Heilige Jozef in Odorhei Secuiesc draagt ook zorg voor een aantal studenten die in het Huis kunnen logeren terwijl ze hun studies afmaken. Ook vanuit Chiheru hebben een aantal jonge mensen (met steun van Merchtem) bij de zusters van de Rechtschapen Harten geleefd en gestudeerd. Zo hebben Merchtem en Chiheru samen de oude wijsheid dat je de mensen niet enkel helpt door hen een vis te geven maar vooral door ze te leren vissen, in de praktijk gebracht. Proficiat inwoners en gemeentebestuur van Chiheru.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk