Rattenplaag in Merchtem

Het gonst op facebook over een rattenplaag in Merchtem. Van zowat alle hoeken van de gemeente komen berichten over aanhoudende overlast van bruine ratten. De bruine rat (rattus norvegicus) houdt zich graag op dicht bij mensen omdat die voor een niet aflatende stroom van voedsel voor de ratten zorgen: eten voor kippen of vogels in een volière, etensresten op een afval- of composthoop, haver voor pony’s en paarden … de bruine rat lust er wel pap van.

Wie met ratten geplaagd zit kan gratis rattenvergif afhalen in de technische loods in de Koeweidestraat. Jaarlijks koopt de gemeente voor vele duizenden euro’s aan rattenvergif aan. Maar heel wat bewoners melden dat het vergif niets lijkt uit te halen. Bij sommige mensen komen de ratten tot op het terras en doden ze zelfs kuikentjes en cavia’s.

De toenemende populatie van de rattus norvegicus lijkt mede bepaald te worden door de klimaatsveranderingen. Naast geregeld vergif leggen moet je er vooral voor zorgen dat je de ratten in je tuin geen extra voeding geeft via dierenvoeding (ook al bewaar je ze in een tuinhuis of schuurtje) of afval van vlees of gekookte maaltijden op de mest- of composthoop.

Wanneer een nest jonge ratten geboren wordt, zijn ze drie maanden later geslachtsrijp en helpen ze de populatie te vergroten. Ze graven holen in je tuin en verschuilen zich graag waar het warm, donker en vochtig is. Toegangspijpen tot een rattennest kan je afdekken met kippengaas maar de kans is groot dat er nieuwe gaten bijkomen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk