Lichte straffen voor extreem geweld

Op 8 december 2012 werd Francis Vrijdag ter hoogte van de brouwerij Ginder-Ale in de Dendermondestraat het slachtoffer van beroving met buitensporig geweld. Twee jonge mannen sloegen hem neer en gingen hem met een baseballknuppel te lijf. Toen Luc Robberechts tussenbeide wilde komen werd hij ook meteen zwaar geslagen.

De daders werden een poosje na de feiten gegrepen en werden nu door de correctionele rechtbank in Brussel veroordeeld tot 40 en 24 maanden cel. De slachtoffers vonden de straf (de helft was met uitstel) te laag voor de laffe daad. De rechtbank volgde de advocaat van de verdediging niet die de feiten had willen laten bestraffen als poging tot doodslag. De rechtbank hield het bij opzettelijke slagen en verwondingen.

Kort na de feiten werd in Merchtem een talrijk bijgewoonde ‚Äėstille tocht‚Äô georganiseerd, als protest tegen het zinloos geweld van de daders (zie foto). Die liepen toen nog op vrije voeten rond en waren zelfs toeschouwer bij deze ‚Äėwitte mars‚Äô.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk