Muziekfeest, feest voor oor en oog

Een kermis afsluiten met een muziekfeest waaraan niet minder dan 7 fanfares en harmonieën deelnemen? Samen zo’n 300-350 muzikanten. Je moet het maar doen, elk jaar opnieuw. In Merchtem doen ze het. Zes uur lang wisselden de korpsen mekaar af met een fel gesmaakt en gevarieerd muzikaal programma. Daarbij gaat het allang niet meer om de traditionele marchskes of polka’s maar over hedendaagse muziek waarbij popdeuntjs zeker niet geschuwd worden.

De Volherding uit Opwijk mag traditioneel de spits afbijten. Dirigent Jan Couck en zijn muzikanten gaven het beste van zichzelf. Niet altijd even dankbaar, die spits afbijten maar de mannen en vrouwen van onze buurgemeente deden dat voortreffelijk met lichte en speelse muziek. Hoorden wij daar niet Michael Jackson en Freddy Mercury?

Fanfare De Vrede uit Bollebeek dan met dirigent Staf Heyvaert. 45 jaar lang hanteert hij het dirigeerstokje. De Vrede had gekozen voor een repertoire met Franse inspiratie. Wij hoorden zelfs Michel Fugain met Une belle Histoire.

Roland Van Buggenhout beklom het dirigeerstoeltje en Brassband Euterpe mocht er een muzikale lap op geven. Krachtige, rijke sound. Vleugje ondeugende Beatlesmuziek en afsluiten met een stomende versie van Stevie Wonder’s Sir Duke. Sterk!

Dan was het de beurt aan Peizegem. Music Time, o.l.v. Tim Medegael. Een eigenzinnige muzikale keuze, geïnspireerd en bevlogen … zoals we van Music Time gewend ziijn. Gedragen door goede en ervaren muzikanten.

De Herleving uit Brussegem had zijn slagwerk meegebracht en een eigen zangeres. Onder leiding van Walter Van de Venne speelde De Herleving een repertoire waarvan alle arrangementen door Dirk Wambacq waren geschreven. Leen Muylaert bracht mooie zangpassages. Met Happy van Pharell Williams werd gekozen voor een zomerse klassieker uit het popgenre.

Kon. Muziekvereniging Concordia zette zijn jubileumjaar nog eens kracht bij door een selectie te spelen uit het Paasconcert met Dieter Troubleyn. Dieter stond mee op het podium. Ook gaste Yanthe Tavernier kwam op de scène voor een bloestollende, mooie versie van You don’t Bring me Flowers. Sweet Caroline, het slotnummer van Concordia, bracht een volle Varkensmarkt zowaar aan het bewegen.

De afsluiter wordt traditioneel verzorgt door de Kon. Harmonie Sint-Cecilia. Nadat het trommelkorps o.l.v. Stanny De Smedt voor een ritmische intro had gezorgd, nam dirigent Wiilliam Huybandt het stokje over voor o.m. een selectie uit de film Grease. Nog meer filmuziek was er met de bekende Rocco Granata song Marina. Met het Merchtemliede, de Vlaamse Leeuw en het nationale volkslied werd het muziekfeest afgesloten. Het was dan al voorbij 20 uur.

Gastheren op dit muziekfestival waren David De Valck, Mario Vandevelde en Eddie De Block. De ‘bloemenmeisjes’ met dienst waren JeaNnine Van de Vreken en Marleen Van Belle.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk