FietSOmeter voorgesteld in Merchtemse Technische School

De FietSOmeter is een nieuwe campagne om leerlingen van de secundaire scholen aan te sporen om veiliger (naar school) te fietsen. Minister Ben Weyts (N-VA) kwam naar de Merchtemse Technische School om het nieuwe project van VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) voor te stellen. De FietSOmeter is een praktijktest die zich richt op leerlingen van het eerste en tweede jaar secundair onderwijs.

Minister van mobiliteit Ben Weyts legde uit dat het aantal verkeersslachtoffers in de loop van de laatste tien jaar gedaald is. Behalve dan in het segment van de zwakke weggebruikers (voetgangers, fietsers). Vooral bij jonge fietsers is er een hoog ongevallencijfer. In de leeftijdscategorie van 10 tot 14 jaar is 60% van alle verkeersdoden een fietser.

Praktische testM Fietsometer 2

“Wij moeten dan ook dringend maatregelen nemen om dat sterftecijfer omlaag te krijgen,” stelde minister Weyts. Zo moet ‘verkeerskunde’ opgenomen worden in de eindtermen maar er moet vooral aandacht besteed worden aan een heel praktische verkeersopleiding. De FietsOmeter is daar een mooi voorbeeld van.

Werner De Dobbeleer van de VSV legde uit dat de FietSOmeter vooral een praktische test is die in het verkeer zelf wordt afgenomen. Leerlingen worden daarbij beoordeeld op de vaardigheden die ze hebben aangeleerd om het fietsen (in groep) veiliger te maken. Wie het getuigschrift haalt wordt daarvoor beloond met een gratis toegangsticket tot Bobbejaanland.

Ben Roelants

Ben Roelants (Vlaanderen Vakantieland, Koppen, DJ, …) is peter van de actie. “Als jonge knaap fietste ik naar school. Op een dag werd mijn beste vriend aangereden. Hij had een zware hersenschudding maar heeft het ongeval overleefd. Ik heb zelf twee kinderen en heb dan ook met plezier het peterschap aanvaard”.M Fietsometer 1

De laatste die aan het woord kwam was schepen Steven Elpers die de Gemeentelijk Technische School lof toesprak omdat zij al jaren lang met verkeersopvoeding begaan zijn. “Het gemeentebestuur doet zijn duit in het zakje door de schoolomgeving veiliger te maken,” aldus de schepen van secundair onderwijs.

Inschrijven

Dan was het ogenblik aangebroken waarop de sprekers en zelfs de cameraman hun fietskunsten konden laten zien op een fietsparcours dat op de speelplaats van de GTSM was aangelegd. Scholen die nog willen meedoen met de FietSOmeter kunnen nog tot 29 april inschrijven via www.fietsometer.be

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk