Nieuw boek en dubbel CD August De Boeck

Wie dacht dat alles al gezegd is over August De Boeck heeft het verkeerd voor. Vrijdagavond werd in het August De Boeckhuis – waar nog voor het einde van het jaar het August De Boeckmuseum zou worden geopend – een nieuw boek met CD en nog eens een dubbel CD voorgesteld. Daarin wordt het werk van De Boeck voor blaasorkest grondig gedocumenteerd.

Precies 78 jaar nadat August De Boeck op 9 oktober – na een overvloedig feestmaal de dag ervoor – overleed, stelde Luc Vertommen zijn boek voor over het harmonie- en fanfarewerk van de meester. De Boeck schreef niet minder dan 48 kleine en grotere stukken voor blaasorkesten, vaak als vriendendienst. Dat ze voor vrienden zijn gecomponeerd betekent echter niet dat ze geen volwaardige werken zouden zijn, stelde Luc Vertommen in zijn inleiding.

Geuze

Schepen David De Valck mocht in het August De Boeckhuis een select maar zeer geïnteresseerd publiek welkom heten. Guido Breckx en Marc De Block van de dienst cultuur hadden voor een warm onthaal gezorgd.

M August DB 2Meteen gaf schepen De Valck het woord aan Frank Teirlinck, de grote kenner van leven en werk van de Merchtemse meester. Die schetste nogmaals het belang van August De Boeck. Vervolgens was het dan de beurt aan Luc Vertommen (foto) die zijn boek voorstelde. In het boek ook een CD met historische opnames van blaasmuziek van meester De Boeck.

Terwijl geluisterd werd naar een frisse causerie over het onderwerp werd genoten van de Oude Geuze van Brouwerij Boon. Die heeft een eigen band met Merchtem en met August De Boeck. Hierover lees je binnenkort een andere bijdrage.

Dubbel CD

Voor de volledigheid: de dubbele CD met muziek van August De Boeck voor bla            as orkesten bevat een CD met opnames door de Brassband Buizingen (o.l.v. Luc Vertommen zelf) en een tweede met opnames Musique Militaire Grand-Ducale (o.l.v. Jean-Claude Braun). Voor meer informatie, wend u tot de dienst cultuur van de gemeente Merchtem.

Noteer alvast in je agenda:

Uitvoering Baron d’Hoogvorst Cantata op zaterdag 17 oktober (in CC De Muse in Meise) en op zaterdag 31 oktober (in de gemeentelijke feestzaal, Drinkeling 10 in Merchtem)

Concert met de Kamerfilharmonie Vlaanderen o.l.v. Herman Engels. Dit concert vindt plaats op zondag 25 oktober te 15 uur in de O.L.V.-ter-Noodtkerk te Merchtem. Liebrecht Vanbeckevoort, laureaat van de Koningin Elisabthwedstrijd 2007, voert het Concerto voor piano en orkest van August De Boeck uit. De toegang is gratis.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk