Onkruidbestrijding inzet van controverse

Donderdagnamiddag trokken burgemeester en schepenen, een grote groep personeelsleden van de administratie en de technische ploeg door Merchtem om er onkruid te wieden. In wind en regen zwermden ze uit over de hele gemeente. Het was de bedoeling om een namiddag teambuilding te koppelen aan een ludieke actie om de problemen rond onkruidbestrijding in de kijker te zetten.

Door de nieuwe wetgeving van de Vlaamse regering mag onkruidbestrijding niet meer gebeuren met de gekende onkruidbestrijders maar enkel door verbranden , stomen en uittrekken. ‚ÄėEen dure zaak voor de gemeenten omdat daardoor het aantal werkuren (en dus ook de kosten eraan verbonden) gevoelig toeneemt,‚Äô vindt het college van burgemeester en schepenen.

Groen

Oppositiepartij Groen vond de ‚Äėonkruidactie‚Äô misplaatst. Bart Saerens, voorzitter van Groen Merchtem, licht toe: ‚ÄúIedereen weet dat pesticiden een regelrechte bedreiging zijn voor ons milieu. Het mag dan een makkelijk middeltje zijn om stoepen en parken onkruidvrij te maken, chemische middelen vervuilen water en bodem en maken planten en dieren ziek. En dat vormt een ernstig gevaar voor ieders gezondheid.‚ÄĚ

Er zijn alternatieven maar je moet ze wel willen kennen, voegt Groen er nog aan toe. Burgemeester De Block repliceert dat de gemeente wel degelijk de wet toepast maar dat de alternatieven tijdrovend, minder effici√ęnt en dus veel duurder zijn. Hij voegt er nog aan toe zijn hoop te stellen op biologische bestrijdingsmiddelen als alternatief voor de chemische pesticiden.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk