Kan Merchtem broodautomaten verbieden?

Er is heel wat te doen rond het persbericht van Merchtems burgemeester Eddie De Block in verband let een overaanbod aan broodautomaten. Hij stelt voor dat de gemeente het aantal van die automaten aan banden zou leggen en bijvoorbeeld beperken tot één automaat per woonkern.

De vraag is echter of de gemeente die bevoegdheid heeft. Heel wat van die automaten staan op privéterrein. Om zo’n automaat te plaatsen op privéterrein moet de plaatser wel een bouwvergunning aanvragen (kleine constructies).

Wanneer de automaten op openbaar domein staan – wat zonder toestemming van de gemeente onwettelijk is – dan kan de gemeente wel ingrijpen. Onwettelijke constructies kunnen immers verwijderd worden.

Of Eddie De Block erin slaagt om het aantal broodautomaten effectief terug te dringen is dus nog maar de vraag.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk
Topartikels bij Goeiedag.be