Primeur: dit is het August De Boeckhuis (foto’s)

Iedereen kent het oud politiecommissariaat langs de Reedijk in Merchtem. Wie er de laatste jaren voorbij reed of er zijn wagen wilde parkeren, kon merken dat er gewerkt werd. Het oude gebouw werd volledig gerestaureerd en kreeg een moderne uitbouw om het geschikt te maken voor totaal nieuwe taken.

Goeiedag vroeg en kreeg een exclusieve rondleiding van David De Valck, schepen van cultuur, die zich met hart en ziel heeft ingezet voor het afwerken van het restauratieproject dat door zijn voorganger Kris De Pauw werd opgestart. Wij waren verbaasd van de grote ruimte die in het nieuwe gebouw nuttig kan besteed worden.

In de kelders – die voor de restauratie nog een meter onder water stonden – komt het August De Boeckarchief en het archief van de heemkring (foto 1). Op het gelijkvloers is er een bureautje (foto 2) voor de bode en diezelfde heemkring, een trouwzaal (foto 3) en een receptieruimte (foto  4).

Museum

Op de eerste verdieping zijn twee ruimtes (foto’s 5 en 6) voorzien voor een museum rond August De Boeck. Er is ook nog een vrij grote vergaderruimte (foto 7). Ook op de zolder kan nog extra ruimte ingezet worden voor vergaderingen en kleine culturele manifestaties.

Op de zolder  na zijn alle ruimtes toegankelijk voor rolstoelpatiëntes. Uniek is het mooie zicht op de kerkvijver, het Paardewater en de parochiekerk. Aan de achterkant is ook nog een mooi terras dat bij recepties kan gebruikt worden. De parking wordt later aangepakt. Wanneer de kinderopvang definitief verhuist wordt dat gebouw afgebroken, wat de parkeerruimte aanzienlijk groter maakt.

Ridder en trouw

De eerste culturele manifestatie had reeds plaats in het vernieuwde gebouw: Lisette Bécu van het Merchtems Volkstheater werd er geridderd in de Orde van het Gulden Masker. Het eerste huwelijk in de nieuwe trouwzaal vindt plaats op 3 juli.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk
Topartikels bij Goeiedag.be