Gemeente digitaliseert groenbeheer: “Eén van de pioniers in Vlaanderen”

Met het oog op een beter en kostenefficiënt beheer van het openbaar domein heeft het lokaal bestuur van Meise een belangrijke stap gezet in de digitalisering van het groenbeheer. In het nieuwe systeem genaamd Dipla, zijn alle openbare groenvoorzieningen in kaart gebracht, waaronder straatbomen, houtkanten, wegbermen en grachten.

Dankzij dit initiatief beschikt het gemeentebestuur nu over een gedetailleerd groenbeheerplan, waarmee het de eigen diensten kan aansturen. “Het digitaliseren van ons groenbeheer maakt het aanzienlijk gemakkelijker voor onze personeelsleden om hun taken uit te voeren”, aldus Milieuschepen Jonathan De Valck (N-VA). “Meise is hiermee één van de pioniers in Vlaanderen. Vroeger gebeurde er te veel ad hoc, in functie van klachten van inwoners. Dit willen we vermijden door meer proactief te werken. Via ‘Dipla’ is er nu een duidelijk overzicht van de omvang van het openbaar domein en weten precies wat er moet gebeuren en wanneer.”

Het gebruik van tablets stelt alle medewerkers in staat om toegang te hebben tot de benodigde informatie, waardoor efficiënte werkplanning mogelijk is. Bovendien zijn de beheersplannen gekoppeld aan specifieke taken, waardoor voor iedereen duidelijk is wat er moet gebeuren en wanneer.

Een ander aspect van dit digitaliseringsproject is de ontwikkeling van snoeiplannen voor alle bomen in de gemeente. Deze plannen geven gedetailleerde instructies over wanneer en hoe de bomen moeten worden gesnoeid. Bovendien zullen alle medewerkers van de groendienst een snoeicursus volgen om ervoor te zorgen dat de bomen in optimale conditie blijven.

“Het opnemen van alle groenvoorzieningen in ons digitaliseringsproject zal niet alleen leiden tot een betere gezondheid van onze bomen, maar ook tot een mooier openbaar domein, tijdsbesparing en kostenbesparing”, aldus De Valck.

Naast de bomen zijn ook de grachten, wegbermen en houtkanten opgenomen in het digitaliseringsproces.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise