Meise investeert in zoutsilo voor efficiënter strooien

Lokaal bestuur Meise investeerde in de aankoop van een zoutsilo die intussen ook geïnstalleerd is bij de gemeentelijke loods.

Deze aanschaf stelt de arbeiders van de uitvoerende diensten in staat om op een efficiënte, snelle en milieuvriendelijke manier de strooiwagens te vullen. Het gebruik van de zoutsilo zorgt bovendien voor een correcte opslag van het benodigde zout, waarmee problemen zoals het lekken van zout in en rond de loods, wat in het verleden vaak voorkwam, worden voorkomen. Dit leidde tot aantasting van de omgeving en van de muren en vloer van de loods.

Bij aangekondigde of vastgestelde vriestemperaturen en sneeuwval met het risico op gladde wegen, treedt het gemeentelijke strooiplan in werking. Hierbij beginnen de strooidiensten met het preventief strooien van de meest risicovolle locaties, zoals wegen met hellingen, bruggen en grote wegen waar openbaar vervoer passeert.

Het strooien van de wegen gebeurt in principe met drie voertuigen. Het type voertuig dat wordt ingezet, is afhankelijk van de categorie en de bereidbaarheid van de wegen, bijvoorbeeld de inzet van een tractor op hellingen. Voor voet- en fietspaden gebruiken de strooiploegen een kleine tractor om deze sneeuw- en ijsvrij te maken. In dorpscentra, bij openbare gebouwen en ouderenvoorzieningen worden toegangen handmatig vrijgemaakt en gestrooid.

Schepen Tom Heyvaert (LB+): “Het is belangrijk om te weten dat strooizout pas optimaal werkt wanneer de wegen bereden worden. Het kan dus voorkomen dat de strooiwagen al in jouw straat is langsgekomen, maar dat het resultaat nog niet zichtbaar is. Onze strooidiensten ervaren moeilijkheden en risico’s bij het berijden van niet-gestrooide wegen. Je kan hen helpen door je wagen niet op straat te parkeren en ervoor te zorgen dat onze strooiploegen vrije doorgang hebben.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise