Verwarmen en afkoelen met geothermie: grote werken aan administratief centrum zullen jaar duren

Aan het administratief centrum in Wolvertem zijn de werken gestart voor het gloednieuwe verwarmings- en koelingssysteem op basis van geothermie. Daarbij wordt aan warmtewinning gedaan door het onttrekken van aardwarmte. De werken duren zowat een jaar en kosten een kleine vier miljoen euro.

Lokaal bestuur Meise zet volop in op groene energie. Geothermie is een duurzaam alternatief voor de traditionele verwarmings- of koelingssystemen en is de laatste jaren in volle opmars.

Hoe werkt geothermie? De natuurlijke warmte die aanwezig is in de ondergrondse geologische lagen wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen en te koelen. Op vijf à zeven meter diepte is de invloed van de bovengrondse seizoenschommelingen erg laag. Hoe dieper men boort, hoe warmer het wordt dus. Die aardwarmte heeft een temperatuur die schommelt rond de tien à twaalf graden Celsius. Door deze technologie is het perfect mogelijk om je gebouw op een alternatieve, financieel interessante en ecologisch verantwoorde manier te verwarmen en te koelen in de zomer.

“Er werden drie types klimaatsystemen in overweging genomen waarbij we geopteerd hebben in een warmtepomp met BEO-veld”, zegt schepen van Openbare Werken Tom Heyvaert (LB+). “De investering in een BEO-veld is duurder dan de andere opties, maar is wel de meest duurzame manier om ons gebouw milieuvriendelijk te koelen en te verwarmen. De levensduur van 60 jaar in combinatie met het lage energieverbruik en de lage onderhoudskost zorgen ervoor dat het op lange termijn ook het financieel meest interessante systeem is.”

Na de geothermische boring worden er verticale sondes in het vrijgekomen boorgat gemonteerd. Deze sondes worden verbonden met de horizontale ondergrondse leidingen en de verdere aansluiting met de warmtepomp. De diepte voor de boringen bij geothermie is maximaal 150 meter diep. Voor het administratief centrum (AC) zal de boordiepte ongeveer 80 meter bedragen. In het totaal worden achteraan het AC 48 boringen uitgevoerd.

Die boringen worden met lussen verbonden. “Dat wordt dan een BEO-veld genoemd”, vertelt de schepen. “Daarna wordt de collector gevuld met een milieuvriendelijke koelvloeistof die een optimale warmtegeleidbaarheid heeft. Het water met koelvloeistof wordt steeds hergebruikt om het gebouw te verwarmen of te koelen, waardoor er niets verloren gaat. Aardwarmte is letterlijk een onuitputtelijke duurzame, milieuvriendelijke energiebron.”

Tijdens de installatie van de klimaatplafonds wordt de verlichting vervangen door energiezuinigere ledarmaturen. “Door de vervanging van de luchtgroepen door een nieuwe installatie met bevochtiging zal ook de luchtkwaliteit ook verbeteren.”

De werken zijn gestart op 9 januari en zullen voltooid zijn begin 2024. De werken werden opgedeeld in drie fasen en zullen in totaal iets minder dan 4 miljoen euro kosten.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise