Intercommunales willen strenger optreden tegen fout aangeboden afval: “Boetes vanaf deze zomer voor wie regels niet volgt”

Intercommunales Interza en Incovo willen strenger optreden tegen fout aangeboden afval. Slecht samengebonden papier en karton, een opengescheurde afvalzak, afval dat te vroeg wordt aangeboden: wie de regels niet volgt, kan hiervoor vanaf deze zomer beboet worden.

Niet minder dan 2000 vrijwilligers zijn actief binnen intercommunales Incovo en Interza om mee te helpen de gemeente netjes te houden. Een sterk zwerfvuilbeleid gaat echter over meer dan opruimen alleen, ook het ontstaan van zwerfvuil moet vermeden worden. Fout aangeboden afval kan in sommige gevallen leiden tot veel hinder voor de buurt, en tot veel zwerfvuil. En dus willen Incovo en Interza hiertegen actie ondernemen, in samenwerking met de Mooimakers.

Elke inwoner krijgt in de loop van de week een folder in de brievenbus met de regels voor het juist aanbieden van afval. “Het kan hierbij gaan om papier en karton dat niet zoals het hoort netjes is samengebonden of in een gesloten kartonnen doos of container aangeboden”, geeft Jan Buysse, directeur van Incovo en Interza aan. “Bij stormweer kan dit papier de hele straat vervuilen. Of het kan gaan om afval dat te vroeg wordt buitengeplaatst waardoor ongedierte de zakken kan openbijten en het afval verspreiden. Waar vossen, katten of vogels systematisch zakken open bijten, verwachten we dat de zakken in een bak of ton worden aangeboden, zodat zich geen afval uit de zak kan verspreiden. Te veel mensen weten niet dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het opruimen van weggewaaid papier- of pmd-afval, of voor afval dat uit gescheurde zakken viel. Wie nalaat om dit op te ruimen, kan hiervoor een boete krijgen.”

De grote meerderheid van de inwoners houdt zich netjes aan de regels beseft Buysse. “Maar een kleine minderheid doet dat niet, waardoor te veel straten er soms vuil bijliggen. Hier willen we op vraag van velen strenger tegen optreden. Een medewerker zal steeds nog eerst een laatste waarschuwing uitschrijven, maar vanaf dan geldt de regel: wie niet horen wil, moet voelen,” aldus Jan Buysse.

De actie loopt minstens tot einde 2022 in de gemeenten van Interza en Incovo. In functie van de resultaten, is een verlenging mogelijk. Interza is bevoegd in Zaventem, Steenokkerzeel, Kampenhout, Wezembeek-Oppem en Kraainem. Het Incovo-gebied omvat Vilvoorde, Zemst, Machelen, Londerzeel en Meise.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise