Landbouwers voeren actie tegen stikstofakkoord: “We kunnen onze dromen in de diepvriezer opbergen”

Boze landbouwers hebben vrijdagavond symbolisch actie gevoerd aan de Plantentuin van Meise. Ze bezetten er even de inkom met een grote tractor. Daarmee wilden ze hun ongenoegen kenbaar maken over het stikstofakkoord van de Vlaamse regering die volgens hen hun leefbaarheid in het gedrang brengt.

Oorspronkelijk was er vrijdag een bijeenkomst met barbecue van de Vlaamse regering in de Plantentuin in Meise gepland maar die werd geannuleerd omwille van de oorlog in Oekraïne. Lokale landbouwers verzamelden alsnog aan de ingang van de Plantentuin om hun ongenoegen kenbaar te maken en een open brief voor te lezen.

“De toekomstmogelijkheden en ontwikkelkansen van heel wat familiale land- en tuinbouwbedrijven werden afgelopen dagen weggenomen door het stikstofakkoord van de Vlaamse regering”, klonk het. “Heel wat bedrijven zullen verplicht moeten stoppen, jongeren in de sector zullen het erg moeilijk krijgen om te investeren in hun bedrijf toekomstgericht uit te bouwen.”

De boeren zijn dan ook erg misnoegd dat ondanks deze plannen de Vlaamse regering dan een barbecue zou organiseren amper twee dagen nadat de desastreuze plannen bekend waren gemaakt ‘om het krokusakkoord te vieren. “Een barbecue in feeststemming organiseren met producten van veehouders die net hun toekomstmogelijkheden zagen wegvallen proeft heel erg zuur.”

Hoewel de barbecue uiteindelijk geannuleerd werd, wilden boeren symbolisch toch hun punt maken aan de plantentuin in Meise. “Wij wensten op serene manier duidelijk maken aan de regeringsleden hoe hard ze onszelf, onze familie en onze bedrijven raken en onze dromen verscheuren. Wij stonden klaar om in dialoog te gaan en te luisteren naar de tegenpartij, maar dat kan blijkbaar van onze regering niet gezegd worden.”

“Ik ben vandaag dag op dag 10 jaar en 56 dagen landbouwer in hoofdberoep, de eerste horde leek genomen”, zegt melkveehouder Jonathan De Cock uit Wolvertem. “Mijn kinderen van 6 en 9 jaar leven dolgraag mee met de dagelijkse gebeurtenissen op de boerderij. Ik heb of beter ‘had’de ambitie om mijn bedrijf future-proof te maken. Met wat nu is beslist, kan ik mijn dromen als agrarisch ondernemer in de diepvriezer mag opbergen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise